Moskva diplomatama EU: Američki ultimatumi su neprihvatljivi

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je na sastanku s inostranim diplomatama u petak da su neprihvatljivi ultimatumi u vezi sa Sporazumom o raketama srednjeg i malog dometa, kojima SAD pokušavaju da prikriju sopstveno narušavanje odredbi tog dokumenta i politiku usmerenu na njegovo konačno propadanje.
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Diplomate EU bez komentara o sastanku u Ministarstvu inostranih poslova Rusije

„Ukazano je na to da su neosnovane američke pretenzije na račun Rusije i na to da su ultimativni zahtevi SAD neprihvatljivi, jer njima pokušavaju da prikriju sopstveno narušavanje Sporazuma i da ga trajno unište. Skrenuta je pažnja na to da su Amerikanci odbili naš predlog u uzajamnoj transparentnosti radi otklanjanja postojeće zabrinutosti. Navedeno je da je to što Vašington ugrožava jedan od temelja globalne stabilnosti, vodi teškim posledicama za čitav sistem međunarodne bezbednosti“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije. 

Ruska strana je naglasila da je neophodno da svetska zajednica nastavi da ulaže napore u to da se očuva Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa. 

Američki državni sekretar Majk Pompeo je 4. decembra prošle godine izjavio da Rusija ima 60 dana da bi se vratila ispunjavanju Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa i dodao da će, ako se to ne dogodi, Vašington obustaviti svoje obaveze iz tog sporazuma. SAD su navele da se to može dogoditi već 2. februara.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala