Vučić i Putin postavili kockice u mozaik u Hramu Svetog Save (foto)

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPutin postavlja kamenčić u mozaik u Hramu
Putin postavlja kamenčić u mozaik u Hramu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin i srpski patrijarh Irinej su obišli Hram Svetog Save i simbolično postavili kockice u mozaik sa likom Isusa Hrista i potpisali se na fresku sa njegovim likom.

Deo mozaika gde su postavili kockice je u bojama srpske i ruske zastave.

Patrijarh Irinej je nakon tog simboličkog gesta rekao predsedniku Rusije da je to još jedan dokaz prijateljstva dva naroda i zamolio ga za dalju podršku i pomoć.

„Voljni smo da pomognemo“, uzvratio je Putin.

Oni su prvo obišli kriptu u Hramu, gde su, u pratnji starešine Hrama, vladike Stefana, upalili sveće. Zatim su obišli i druge delove Hrama kako bi se upoznali šta je sve urađeno u njemu od 2011. godine.

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVučić postavlja kamenčić u mozaik u Hramu
Vučić postavlja kamenčić u mozaik u Hramu - Sputnik Srbija
Vučić postavlja kamenčić u mozaik u Hramu

O toku radova predsednike Vučića i Putina informisali su patrijarh Irinej i ruski akademik Nikolaj Aleksandrovič Muhin, koji rukovodi radovima na mozaiku i ukrašavanju Hrama.

On je njima predstavio upravo završeni mozaik Bogorodice, visine preko osam metara, koji će biti postavljen ispred kompozicije „Hrista Spasitelja“, koji se nalazi u kupoli i visok je 12 metara.

© Sputnik / Dragan ĐorđevićPredsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i umetnik Nikolaj Muhin u Hramu Svetog Save
Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i umetnik Nikolaj Muhin u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija
Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i umetnik Nikolaj Muhin u Hramu Svetog Save

Samo njegovo lice je dimenzija četiri metra, a raspon ruku je 17,35 metara, rekao je Muhin i dodao da se činilo da je kupola neverovatno složena i neizvodljiva, ali da je završena.

„Sada kada smo je završili, već smo pristupili glavnom delu oltara Hrama. Kupola je već završena i odvijaju se radovi na ostalim delovima“, kazao je Muhin i predstavio ceo projekat, odnosno kako će izgledati istočni deo Hrama.

© Sputnik / Dragan ĐorđevićMuzaik na kupoli u Hramu Svetog Save
Muzaik na kupoli u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija
Muzaik na kupoli u Hramu Svetog Save

„Važno je da se ima u vidu da je Hram veličanstven. Koristimo kao ukras zlato i posebnu plavu boju“, objasnio je Muhin.

Do sada je uz pomoć ruske kompanije „Gaspromnjeft“ finansirana izrada cele kupole u mozaiku, najveće kupole u pravoslavnim hramovima koja je urađena u mozaiku, površine čak 1.250 kvadrata.

Celokupna ikonografija Hrama Svetog Save urađena je pod Muhinovim rukovodstvom.

© Sputnik / Dragan ĐorđevićPremijerka Srbije Ana Brnabić u Hramu Svetog Save
Premijerka Srbije Ana Brnabić u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija
Premijerka Srbije Ana Brnabić u Hramu Svetog Save

„Mozaik je vrlo skup i koštaće preko 30 miliona evra, ruska strana finansirala je prvu etapu, ’Gaspromnjeft‘ je konkretno finansirao kupolu, sada se očekuje da će ruska strana pomoći i za drugu etapu, a Vlada Srbije je spremna da finansira ostatak mozaika“, rekao je za Tanjug vladika Stefan.

U Hramu su bili i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović, ministri Vlade Srbije, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i članovi ruske delegacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala