Putin: A gde su srpski policajci i graničari na Kosovu (video)

© Sputnik / Radoje PantovićRuski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za medije u Beogradu
Ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za medije u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u Beogradu da je stav Rusije po pitanju Kosova jasan — Moskva se zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na Rezoluciji 1244 SB UN.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da je Rusija, isto kao i Srbija, zainteresovana da situacija na Balkanu bude stabilna i bezbedna.

„Kosovske vlasti preduzele su neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju“, naglasio je Putin navodeći kao primer odluku Prištine da formira „vojsku Kosova“, što predstavlja kršenje Rezolucije 1244.

„Ta rezolucija ne dopušta postojanje bilo kakvih oružanih formacija na Kosovu, izuzev kontingenta Ujedinjenih nacija. Delimo zabrinutost Srbije, jer znamo da takvi potezi vode ka nestabilnosti na Balkanu. Naša podrška će se nastaviti“, poručio je on.

Na pitanje o tome da se često govori o posredovanju Rusije u dijalogu i da li do toga može da dođe, Putin je odgovorio da je Rusija uvek aktivno učestvovala, ali da je EU ta koja je posrednik.

„EU je posrednik, ali malo toga postiže“, kazao je ruski predsednik, navodeći da se ne sprovodi ono sto je dogovoreno i u tom kontekstu posebno je istakao činjenicu da još nije formirana ZSO.

Takođe je podsetio da je Rezolucijom 1244 predviđeno da određeni broj srpskih policajaca i graničara može da bude na teritoriji Kosova.

„Gde su oni?“, upitao je Putin i naglasio da međunarodno pravo mora mnogo više da se poštuje.

On je rekao da je Rusija spremna da sarađuje sa svima, ali da je važno i da se poštuje međunarodno pravo i da rešenje bude pravedno.

Prema njegovim rečima, neka ranija rešenja kao da su imala za cilj da podele srpski narod.

„Treba da ubedimo naše partnere da ako želimo mir na Balkanu moramo da nađemo kompromis i da ga održimo“, zaključio je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala