U Peruu pronađena nova masovna grobnica iz pretkolumbovske epohe

© AP Photo / Karel NavarroPogled na arheološko nalazište u Peruu
Pogled na arheološko nalazište u Peruu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U južnoameričkoj državi Peru otkrivena je nova masovna grobnica pretkolumbovske kulture Čimu sa ostacima dece i lama, saopštio je peruanski arheolog Gabrijel Prijeto.

„Pronašli smo posmrtne ostatke 132 dece i 262 lame. Najnovija vest je da je desetoro iz 132 dece pripadalo vodećem sloju Čimu kulture. Na sebi su imali veoma kvalitetnu, ukrašenu odeću i kape od perja“, izjavio je arheolog.

Prema rečima Prijeta, koji rukovodi grupom istraživača, arheolozi vode istraživanja na severu Perua. Arheolog je istakao da otkriveni ostaci pripadaju deci uzrasta od 6 do 14 godina, i da je to otkriće rezultat istraživanja, koja su počela 2016. godine pod rukovodstvom „Nacionalne geografije“. Kako je izjavio, posmrtni ostaci ukazuju na to da u kulturi Čimu nisu žrtvovana samo deca iz nižih društvenih slojeva nego su i „Čimu vođe žrtvovale svoju decu“, o čemu svedoče ostaci raskošne odeće. Smatra se da su se u to vreme ljudske žrtve prinosile kako bi se pripadnici kulture oslobodili od nepovoljnih prirodnih pojava.

Misteriozne linije - Sputnik Srbija
Misterija iz Anda: Zašto su Inke crtale tajanstvene linije

Prema rečima arheologa, žrtvovanje dece imalo je važnu ulogu ne samo tokom religioznih rituala nego je to uticalo i na „zanatsku industriju“.

„Baš kao što su Egipćani razvili pogrebnu industriju stvarajući monumentalne mauzoleje ili sarkofage, čini se da je i Čimu kultura nastojala da njihove žrtave budu prinošene sa ukrašenim tkaninama, metalnim artefaktima, egzotičnim perjem iz Amazonije“, dodao je Prijeto.

Ranije su arheolozi u Peruu otkrili dokaze o najmasovnijem žrtvovanju dece u Americi. Prema rečima naučnika više od 140 dece i 200 mladih lama žrtvovano je tokom jednog rituala, pre oko 550 godina u eri postojanja slabo izučavane kulture Čimu. Mesto žrtvovanja, poznato kao Huančakito, nalazi se na litici sa pogledom na Tihi okean na severu Perua.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala