Prvi komentar Rusije na izlazak SAD iz Sporazuma o raketama: Sve je to odavno pripremano

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaSavet Federacije Rusije
Savet Federacije Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ništa nije strašno, ne treba drhtati od straha, komentar je zamenika predsednika komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimira Džabarova na izjavu zamenice Državnog sekretara SAD za kontrolu naoružanja Andree Tompson o tome da SAD obustavljaju svoje obaveze iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.
Deaktivirana nuklearna interkontinentalna balistička raketa Titan II u Arizoni - Sputnik Srbija
I zvanično: Amerika izlazi iz Sporazuma o raketama 2. februara

„Svi znaju da je u toku prljava igra. Američki zahtevi su smešni, povezani su sa konkretnom raketom. Rusija im, kao odgovor na to, predlaže da dođu i upoznaju se sa njom, sa njenim karakteristikama. Amerikanci su to odbili. Tako da je sve to jednostavno izgovor za izlazak iz sporazuma u kom se oni odavno ne osećaju prijatno“, rekao je Džabarov.

Ipak, prema rečima senatora, u želji Sjedinjenih Država da izađu iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa „nema ništa strašno, zbog čega bi trebalo drhtati od straha“.

„Da, to nije prijatno, posebno Evropljanima. Međutim, Rusija može da osigura svoju bezbednost. Prema ponašanju Amerike se treba odnositi mirno. To se odavno pripremalo, Amerikanci ne idu ka tome samo mesec ili godinu dana“, zaključio je Džabarov.

Prema rečima zamenika šefa komiteta za odbranu Državne dume Andreja Krasova, saopštenje SAD o izlasku iz Sporazuma o raketama je pi-ar Bele kuće sa ciljem da se Rusija demonizuje i optuži za sve smrtne grehe.

Prema njegovim rečima, odluka Vašingtona je nastavak antiruske politike koju vode SAD.

Član komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Oleg Morozov smatra da se SAD nadaju da će dobiti određenu geopolitičku prednost izlaskom iz gorenavedenog sporazuma.

„SAD se nadaju da će na osnovu izlaska iz Sporazuma rasporediti u Evropi ofanzivne sisteme koji nisu u skladu sa njim“, izjavio je senator.

„Možda samo rade u interesu vojno-industrijskog kompleksa koji želi da dobije dodatni novac i igra se sa novim raketama“, objasnio je političar.

Ranije je zamenica šefa Stejt departmenta Andrea Tompson saopštila da Sjedinjene Američke Države počinju izlazak iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa 2. februara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala