Erdogan: Turske trupe će formirati bezbednosnu zonu u Siriji

© AP Photo / Presidential Press ServiceRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će njegove trupe uspostaviti bezbednosnu zonu širine 30 kilometara na severu Sirije i dodao da će Turska tražiti logističku i finansijsku pomoć od SAD i drugih saveznika za to.

Predsednik SAD Donald Tramp na konferenciji za medije u Beloj kući - Sputnik Srbija
Tramp preti: Uništićemo Tursku ako napadne Kurde
Erdogan je rekao poslanicima svoje stranke u parlamentu da će formiranje zone bezbednosti imati za cilj da drži teroriste izvan te teritorije, da zaštiti civile i zaustavi priliv izbeglica, preneo je AP.

Predsednik Turske razgovarao je o tome sa predsednikom SAD Donaldom Trampom kasno sinoć telefonom.

Tramp je tom prilikom preneo da želi da sarađuje sa Turskom kako bi rešili bezbednosne probleme koje ona ima na severoistoku Sirije, ali i naglasio da Turska ne bi trebalo da „zlostavlja“ Kurde ili druge nacionalne grupacije koje su bile saveznice SAD u borbi protiv terorističke grupe DAEŠ.

Erdogan je poručio da će Turska podržati SAD u toku povlačenja njene vojske, navodi se u saopštenju turskog Predsedništva.

Dvojica lidera razgovarala su nekoliko časova pošto je Tramp upozorio Tursku da će u slučaju napada na kurdske paravojne formacije u Siriji „uništiti“ tursku ekonomiju, preneo je Tanjug.

Erdogan je rekao da su dvojica lidera postigla „razumevanje od istorijskog značaja“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala