Poljska pravi ostrvo u Kalinjingradskom zalivu

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPeščano poluostrvo Kurška prevlaka koje odvaja Baltičko more od Kurškog zaliva
Peščano poluostrvo Kurška prevlaka koje odvaja Baltičko more od Kurškog zaliva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljska će izgraditi veštačko ostrvo u Kalinjingradskom zalivu za osiguravanje bezbednosti u regionu, saopštio je poljski list „Onet“ pozivajući se na tendersku dokumentaciju vladinih agencija.

Ostrvo će se pojaviti u teritorijalnim vodama Poljske i za njegovu izgradnju koristiće se zemlja koje će se dobiti tokom izgradnje plovnog kanala kroz Baltičku prevlaku.

Pervый zamestitelь predsedatelя Komiteta Soveta Federacii po oborone i bezopasnosti Franc Klincevič - Sputnik Srbija
Ako SAD podignu vojnu bazu u Poljskoj, Rusija ima spreman odgovor

Formalna odluka da se iskopa kanal kroz Baltičku prevlaku nema nikakve veze sa američkim prisustvom. Odluka je doneta u Poljskoj u maju 2016. godine. Tada je i planirano da se počne sa kopanjem. Ali sada se sve tako srećno podudarilo.

List navodi da će ostrvo biti podignuto na visini od 2-3 metra iznad nivoa mora, da će imati elipsasti oblik dužine oko dva kilometra i širine oko jednog.

Objekat se neće koristiti u turističke svrhe. Njegova izgradnja procenjuje se na 880 miliona poljskih zlota (oko 205 miliona evra).

Ostrvo će biti izgrađeno u okviru programa izgradnje plovnog puta koji povezuje Kalinjingradski zaliv sa Gdanjskim zalivom. Ovaj program ima za cilj osiguravanje bezbednosti zemlje i njene odbrambene sposobnosti u regionu.

Raketa vazduh-vazduh R-73, jedna od naslednica R-27 - Sputnik Srbija
Sovjetsko oružje kao uzor: Poljska i Ukrajina grade zajednički PVO sistem

Poljska vlada je u maju 2016. godine donela odluku o izgradnji kanala kroz Baltičku prevlaku, koji će povezati Kalinjingradski i Gdanjski zaliv. U skladu sa planom, njegova izgradnja će omogućiti morskim brodovima da ulaze u poljsku luku Elblag.  

U decembru 2018. godine poljske vlasti su objavile tender za izgradnju kanala, a neposredno pre toga predsednik vladajuće stranke Poljske Jaroslav Kačinjski i ministar pomorske ekonomije i pomorstva Marek Grubarčiko postavili su u zemlju stub koji je simbolizovao početak radova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala