Najveći francuski pisac predvideo „žute prsluke“

© REUTERS / Charles PlatiauPripadnik Pokreta Žuti prsluci na protestu. Natpis na prsluku: Makrone, bankrotirali smo.
Pripadnik Pokreta Žuti prsluci na protestu. Natpis na prsluku: Makrone, bankrotirali smo. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mišel Uelbek, autor „Platforme“ i „Elementarnih čestica“, obično se fokusira na teme poput nezadovoljstva postmodernom, dezintegracijom tradicionalnih vrednosti, prodorom islama u Evropu i propašću zapadne kulture.

Uelbek, evroskeptik opsednut seksom, koga nazivaju i „bludnim sinom francuske literature“, objavio je novi roman „Serotonin“. U romanu je prikazana pobuna slična aktuelnom protestu „žutih prsluka“ koja potresa Francusku od novembra prošle godine, navodi „Frans 24“.

Pripadnik pokreta Žuti prsluci u Parizu. - Sputnik Srbija
Šta ako francuski „revolucionari“ povuku potez koji niko nije očekivao

Glavni junak romana je poljoprivredni inženjer koji se vraća u rodnu Normandiju. Tamo zatiče lokalno stanovništvo kome je muka od globalizacije i evropskih politika u poljoprivredi, zbog čega je spremno na pobunu, navodi „Telegraf“.

„Serotonin“ je sedmi Uelbekov roman. Kao i u prethodnim Uelbekovim romanima, opisuje se propast Zapada.

Njegova dela važe za beskompromisna i kontroverzna, a osvojio je brojna priznanja, uključujući i najvažnije francusko odlikovanje „Legiju časti“.

„Serotonin“ će se na srpskom jeziku pojaviti u februaru, a na engleskom u septembru ove godine.

Na francuskom tržištu roman je objavljen u „pravo vreme“, malo posle početka protesta „žutih prsluka“ krajem prošle godine. Protesti su počeli sredinom novembra kad su vozači u Francuskoj izašli na ulice pogođeni poskupljenjem goriva i sukobili se sa policijom.

Iako je Vlada ukinula ranije planirano povećanje cene benzina, „žuti prsluci“ su prerasli u širi pokret protiv politike predsednika Makrona, koja je uslovila rast troškova života. Demonstracije su obeležili nasilni sukobi sa policijom.

Mišel Uelbek je najprevođeniji francuski pisac danas. Poznat je i kao satiričar čiji je humor često uvredljiv i mračan. Više puta je optužen da je antimusliman. Svaka njegova knjiga izazvala je kontroverzne reakcije i publike i kritike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala