Još jedan burni vikend u Francuskoj: „Žuti prsluci“ po deveti put izašli na ulice (video)

© Sputnik / Žюlьen Mattia / Uđi u bazu fotografijaProtesti "žutih prsluka" u Parizu
Protesti žutih prsluka u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Broj privedenih tokom današnjeg protesta „žutih prsluka“ u Francuskoj porastao je na 240 ljudi, a 200 od njih je zadržano u pritvoru, objavila je televizija BFM, pozivajući se na navode policije.

U brojnim gradovima, uključujući Pariz, današnje proteste su pratili neredi. Ranije je saopšteno da je u francuskoj prestonici uhapšeno 120 demonstranata, od kojih su 74 osobe zadržana u pritvoru zbog nasilja nad pripadnicima policije i nošenja oružja.

Prema navodima policije, u devetim protestima „žutih prsluka“ u Francuskoj učestvovalo je ukupno 84.000 ljudi. 

Na protestima u francuskoj prestonici ponovo su se sukobili demonstranti i policija, koja je upotrebila suzavac i gumene metke kako bi rasterala učesnike protesta. Demonstranti su gađali policajce flašama i kamenicama. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanea, u Parizu je bilo raspoređeno više od 80.000 vojnika i policajaca.

U subotu pre podne protestna šetnja krenula je od zgrade Ministarstva ekonomije i finansija, nakon čega su se demonstranti okupili kod Bastilje, a posle toga krenuli ka Jelisejskim poljima.

Demonstranti su uzvikivali parole tražeći od predsednika Emanuela Makrona da podnese ostavku, kao i da pod hitno bude oslobođen bivši pomoćnik francuskog lidera Aleksandar Benal.

Masovni protesti „žutih prsluka“ počeli su u Francuskoj 17. novembra. Demonstranti su tada izneli zahtev da se ne povećavaju porez za gorivo i cene benzina. 

Nezadovoljni socijalnom politikom francuskih vlasti učesnici pokreta „Žuti prsluci“ nastavljaju da izlaze na ulice širom zemlje, bez obzira na to što su francuske vlasti objavile mere za smirivanje situacije.

Proteste često prate neredi i sukobi demonstranata s policijom, demoliranje prodavnica i banaka i paljenje automobila. Ovo je deveti vikend kako se protesti u Francuskoj održavaju, a oslabili su tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala