Odbrojavanje: Napeto u Makedoniji, Albanci ne odustaju od ključnog zahteva

© AP Photo / Boris GrdanoskiZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sednica Sobranja o ustavnim amandmanima u vezi sa Prespanskim sporazumom trebalo je da počne danas u 13 sati ali je odložena za sutra u 12 sati, a vladajući Socijaldemokratski savez očekuje da će do trenutka glasanja biti obezbeđena dvotrećinska većina, neophodna za okončanje procesa.
Protest u Skoplju - Sputnik Srbija
„Istorijski dogovor“ Makedonije s Albancima, Makedonci na ulicama: Ovo je izdaja! (foto)

Portparol stranke Kostadin Kostadinov je to rekao danas na pres konferenciji.

Pregovori sa albanskom opozicionom partijom BESA i dalje su u toku. 

U međuvremeno je i makedonski premijer izjavio da će danas biti poznato da li postoji većina u Sobranju, prenosi Tanjug. 

Kako je on rekao, „ukoliko nema većinu, biće održan sastanak Centralnog komiteta Socijaldemokratskog saveza i utvrđivanje odgovornosti, jer druga opcija ne postoji“. 

„Stavili smo sve na ovu kartu. U politici kako se dobijaju beneficije, tako se i snose odgovornosti. Nemam predrasude i smatram da je došao trenutak odgovornosti. Ili će biti najmanje 80 poslanika, ili će uslediti odgovornost“, kazao je Zaev. 

Edi Rama i Duško Marković - Sputnik Srbija
Podgorica ćuti na aspiracije Tirane, a „diže zid“ prema Srbima

Portparol Socijaldemokratskog saveza Kostadin Kostadinov je rekao da su pregovori sa albanskom strankom BESA u toku i očekuje da sporazum bude postignut. 

„Ustavni zakon jasno precizira da je reč o makedonskom državljanstvu/građanin Republike Severne Makedonije i sa tog ugla ne smatram da je reč o etničkoj pripadnosti ili etničkom opredeljenju građana“, ističe Kostadinov. 

Albanska stranka BESA zahteva da se prihvati njihov amandman o brisanju makedonskog državljanstva kod Albanaca kako ne bi se stekao utisak da je reč o makedonskoj etničkoj pripadnosti. 

Sa druge strane, poslanici nezavisne poslaničke grupe VMRO-DPMNE neće glasati za ustavne izmene ukoliko Zaev prihvati amandman koji je predložila BESA o brisanju makedonskog državljanstva. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala