Sankcije blokirale isporuku komponenti za krilo ruskog aviona MS-21

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaPrvi let novog ruskog putničkog aviona MS-21
Prvi let novog ruskog putničkog aviona MS-21 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke sankcije protiv ruskih kompanija „Aerokompozit“ i „Tehnologija Romašin“ (deo korporacije „Rosteh“) dovele su do prekida isporuka iz SAD i Japana materijala za „crno krilo“ aviona MS-21, piše list „Komersant“, pozivajući se na neimenovane izvore.
Logo of Italian energy giant Eni's oil service subsidiary Saipem - Sputnik Srbija
Švajcarska i italijanska firma na meti američkih sankcija zbog „Severnog toka 2“

Jedan broj komponenti koje se uvoze i koriste za krila tog aviona proizvode američka kompanija „Heksel“ i japanski „Toraj industriz“, piše list. Jedan od sagovornika lista navodi da su zalihe dovoljne za još šest aviona. Sada se rešava šta dalje.

„Moraće se uzimati ili kineske komponente, koje su dvaput deblje i teže, ili čekati da ruska preduzeća naprave nešto slično“, piše list, pozivajući se na izvor.

Teoretski, komponente bi mogla da proizvodi Elabuška fabrika za proizvodnju komponenti, ali će morati da pronađe industrijski park, što može da odloži rokove bar do 2025. godine.

Druga opcija je da se priključi struktura „Rosatoma“, koja se bavi zamenom uvoznih komponenti. „Rosatom“ je već obećao da će razmotriti pružanje pomoći.

Međutim, kompanija „Rosteh“ je saopštila da je taj problem prenaduvan. Prema rečima predstavnika kompanije, postoje strani proizvođači komponenti, ali i domaća proizvodnja.

MS-21 će biti prvi ruski putnički uskotrupni aviona za srednja putovanja koji je napravljen u postsovjetskoj Rusiji.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala