Četiri poslednje tačke: Završnica ustavnih promena u Makedoniji

© AP Photo / Boris GrdanoskiSobranje
Sobranje - Sputnik Srbija
Pratite nas
U sredu, 9. januara, počinje završna faza ustavnih promena u Makedoniji predviđenih Prespanskim sporazumom, koji su potpisali zvaničnici Atine i Skoplja prošlog leta, i ona će biti održana u atmosferi otvorenih kalkulacija da li će aktuelna vlast uspeti da obezbedi dve trećine glasova za njihovo usvajanje.

Premijer Zoran Zaev zatražio je podršku i od dve albanske opozicione partije: Alijanse za Albance i pokreta „Besa“, ali su one davanje podrške uslovile nekim zahtevima koji se odnose na rešavanje „albanskog pitanja“ u Makedoniji, piše „Port alb.mk“.

Premijer Makedonije Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Zaev: I ja bih otvorio sve granice

Na sednici Sobranja u sredu na dnevnom redu će se naći četiri tačke: verifikacija predloženih amandmana na Ustav Makedonije, usvajanje amandmana, objavljivanje amandmana i nacrt zakona o implementaciji.

Zaev je izjavio da u Parlamentu još nije obezbeđena dvotrećinska većina, od neophodnih 80 poslaničkih glasova, te da se četiri nedostajuća glasa očekuju od Alijanse za Albance Ziadina Sele i pokreta „Besa“ Biljala Kasamija.

Prošle sedmice Zaev je o podršci razgovarao sa Kasamijem, a za sutra je predviđen sastanak sa Selom. Kako je ranije saopšteno, sastanak Zaeva i Sele biće održan u prisustvu pravnih stručnjaka i predstavnika NATO-a u Makedoniji, kako bi se razmotrile zakonske pretpostavke za prihvatanje i odobravanje zahteva albanskih opozicionih stranaka, preneo je Tanjug.

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE će bojkotovati sednicu u sredu.

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi najavio je da očekuje da se rasprava o ustavnim promenama završi pre 15. januara, kada je i poslednji dan za njihovo izglasavanje u Parlamentu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala