Britanski mediji: Proterali smo GRU, ali stiže opasnija služba

CC0 / Pixabay / Špijuniranje - ilustracija
Špijuniranje - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spoljnoobaveštajna služba (SVR) Rusije pokušava da izgradi novu špijunsku mrežu u Velikoj Britaniji, nakon što su službenici Glavne obaveštajne uprave (GRU) Generalštaba Rusije proterani zbog slučaja Skripalj. London smatra da je SVR opasnija i profesionalnija organizacija od GRU, piše „Telegraf“, pozivajući se na izvore u Vladi Velike Britanije.
Pripadnici britanske vojske čiste mesto trovanja Skripaljevih u Solsberiju - Sputnik Srbija
Moskva ne veruje da je Skripalj živ

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva su sve zabrinutije zbog pokušaja SVR da povrati ranije pozicije ruskih obaveštajnih službi na teritoriji zemlje. Obaveštajna služba, za koju list tvrdi da je ekvivalent Mi-6, navodno je dobila zadatak od Kremlja da nastavi operacije u Britaniji.

Rad GRU, kojeg London smatra organizatorom atentata na Sergeja Skripalja uz pomoć otrova „novičok“, uspešno je neutralisan. Međutim, britanske specijalne službe smatraju da je SVR mnogo profesionalnija i opasnija organizacija i da predstavlja veliku pretnju.

„Plašimo se da znamo malo o SVR u poređenju sa GRU. Veliku zabrinutost izaziva to što bi Moskva mogla da dâ SVR više resursa i odrešene ruke u Ujedinjenom Kraljevstvu, što mislimo da se i dešava, jer je to profesionalnija organizacija", izjavio je visokopozicionirani izvor u Vladi Velike Britanije.

Drugi sagovornik lista je naglasio da je mreža GRU u Britaniji uništena i da će ruskim obaveštajcima biti potrebne godine da se pregrupišu. Nakon napada u Solsberiju Britanija je proterala dvadeset i troje ruskih diplomata. Vlasti su sigurne da su svi oni bili agenti GRU i SVR.

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorički poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala