Poslanica ruskog patrijarha: Jačajte ljubav i veru, ne gubite nadu

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh Kiril
Patrijarh Kiril - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je pravoslavnim hrišćanima Božić, naglasivši u svojoj tradicionalnoj božićnoj poslanici da nikakva politička raspoloženja i oružani konflikti ne mogu lišiti vernika „hrišćanskog mira“ u njegovoj duši.

„Ljubav Božija koja se manifestovala kroz rođenje Spasitelja, donosi ljudima istinski mir. Taj mir ne mogu uzdrmati svakodnevne trzavice, socijalni potresi, politička raspoloženja, pa čak ni oružani sukobi, jer u Hristovom svetu duboko živi takva duhovna sila da ona potire zemaljsku tugu i zemaljske napasti“, poručio je Kiril.

Božićna poruka - Sputnik Srbija
Milačić: Nazdravlje vam Badnji dan i Božić

Prema patrijarhovim rečima, kako bi se došlo do „duševnog mira“, koji je veliki duhovni dar, treba se setiti da je „postojanje Hristovog mira u čoveku važan znak njegovog boravka u jevanđeljskim zapovestima“. Radi se pre svega o ljubavi koja je „sveukupnost savršenstva“, podsetio je patrijarh na reči apostola Pavla.

Govoreći o smislu Božića, on je naglasio da je tokom cele istorije čovečanstvo intenzivno tražilo Boga, žudeći za izgubljenim kontaktom sa Spasiteljem.

„Kao odgovor na te napore Gospod je pokazao svoju ljubav prema ljudskom rodu i sam nam pružio svoju ruku spasa. U Isusu Hristu, nakon dugih milenijuma, sreli su se na kraju Bog i čovek i spojilo se nebesko i zemaljsko“, navodi se u poslanici.

Patrijarh je skrenuo pažnju na to da Bog, koji je savršen po svojoj prirodi, silazi u grešni svet u obliku „bespomoćnog deteta“ koje se rodilo u pećini, gde su se pastir i njegovo stado krili od nepogoda.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je poželio vernicima da jačaju veru, da ne gube nadu i da ljubav uvećavaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala