Mirovni sporazum Japana i Rusije biće koristan i za Ameriku

© REUTERS / Toru HanaiJapan's Prime Minister Shinzo Abe
Japan's Prime Minister Shinzo Abe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpisivanje mirovnog sporazuma između Japana i Rusije pozitivno će se odraziti na bezbednost Azijsko-pacifičkog regiona, a biće korisno i za Vašington koji ima zaključen sporazum o bezbednosti sa Tokijom, izjavio je japanski premijer Šinzo Abe televiziji NHK.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Japana Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Abe: Japan spreman da proširi saradnju s Rusijom u svim oblastima

„Japansko-američki dogovor o bezbednosti je osnovna garancija međunarodne bezbednosti za Japan. Zaključivanje mirovnog sporazuma između Japana i Rusije će se pozitivno odraziti na regionalnu stabilnost. Smatram da će to biti plus i za SAD“, prokomentarisao je Abe uticaj bilateralnih odnosa Tokija i Vašingtona na rusko-japanske pregovore o mirovnom sporazumu.

„Teritorijalni problem ne može biti rešen, sve dok Rusi koji žive na četiri ostrva ne pristanu na prenos vlasništva (nekog dela Kurilskih ostrva na Japan). Zato naš pristup podrazumeva da se dva naroda dogovore o tom pitanju“, naglasio je premijer.

Šef Vlade Japana je podsetio da će 14. januara u Moskvi biti održani pregovori šefova diplomatija Japana i Rusije Tara Kona i Sergeja Lavrova, nakon čega će on sam u drugoj polovini meseca otići u Rusiju na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala