Zaplenjen nakit od kljova mamuta izumrlog pre više hiljada godina

© AP Photo / Sakchai LalitSlonovača
Slonovača - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nelagalna trgovina slonovačom od nekoliko milijardi funti izazvala je smrt više od 30.000 slonova godišnje. Napori da se suzbije takva trgovina dobili su neočekivan zaokret kada se na tržištu slonovače u Kambodži pojavio nakit napravljen od kljova vunenog mamuta.

Naučnici iz edinburškog zoo-vrta došli su do iznenađujućeg otkrića korsteći DNK analizu u borbi porotiv krivolova i nelegalne trgovine slonovačom, piše Independent, a prenosi RTS.

Rezultati analiza uzoraka zaplenjenog nakita od slonovače pokazali su da oni potiču od vunenog mamuta koji je izumro pre više hiljada godina.

Dr Aleks Bol koji je vođa projekta „Divlji geni“ kaže da je sve u timu iznenadilo da je nakit od kljove mamuta na tržištu naročito što je pronađen u tropskoj zemlji kao što je Kambodža.

„Teško je reći kakav uticaj na postojeću populaciju slonova bi ovaj pronalazak mogao da ima. Planiramo da nastavimo istraživanje kao bismo utvrdili mesto porekla tih mamuta“, dodao je Bol.

Uzorci DNK sa slonovače mogu da utvrde najčešća mesta za krivolov. Istraživački tim je pronašao dosta uzoraka afričkih i azijskih slonova — vrsta koje su zbrisane sa lica zemlje lovom ili gubitkom staništa.

Slonovi - Sputnik Srbija
U blizini Bocvane pronađeno oko 90 mrtvih slonova

Nelagalna trgovina slonovačom od nekoliko milijardi funti izazvala je smrt više od 30.000 slonova godišnje.  DNK analize koje su obavljene na uzorcima omogućile su hapšenje visokorangiranih kriminalaca umešanih u krivolov i trgovinu slonovačom.

Bol napominje da iako je ilegalna trgovina slonovačom u Kambodži u porastu, nema dokaza da se populacija slonova u toj zemlji smanjuje.

„Glavni zadatak je da se utvrdi poreklo slonovače kako bi se razbile ustaljene rute za transport“, dodaje Bol.

Prema novima propisima, samo mala količina slonovače može se nalaziti u antikvitetima i muzičkim instrumentima koji se prodaju.

Sa druge strane, Evropska unija je već neko vreme na meta kritika zbog uzdržavanja da uvede nove mere koje bi ograničile trgovinu slonovačom među zemljama članicama.

Istraživanja su pokazala da je većina slonovače koja se prodaje na tržištu EU potiče od slonova ubijenih pošto je globalna zabrana lova stupila na snagu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala