Hakeri ukrali milione podataka političara i poznatih, hakovana i Merkelova

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVirus-iznuđivač napada informacione sisteme
Virus-iznuđivač napada informacione sisteme - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nepoznati hakeri ukrali su milione podataka nemačkih političara, novinara i poznatih ličnosti, prenosi nemački dnevnik „Bild“, ističući da je ovo možda najveći hakerski napad u dosadašnjoj istoriji Nemačke.

Više hiljada podataka sa delimično ličnim informacijama objavljeno je preko interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke. Jasno je jedino da je napad prekinut krajem oktobra, ali niko ne zna kada je započeo.

Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske „AFD", čiji podaci za sada nisu objavljeni.

Hakeri - Sputnik Srbija
Šta su sve hakeri otkrili prateći diplomatsku mrežu EU

Među „žrtvama“ napada je i predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, ali i poznati umetnici i novinari, pre svega javnog servisa ARD i ZDF. Samo u ARD-u je najmanje 33 novinara bilo pogođeno hakerskim napadom.

Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BFV) od sinoć je pokrenula istragu o ovom slučaju i razmenjuje s tim u vezi informacije sa stranim obaveštajnim službama, kako bi se ušlo u trag poreklu hakerskog napada.

Što se stranaka tiče, najteže pogođena je vladajuća koalicija CDU i CSU — od 405 političara tih stranaka objavljeni su lični podaci.

Kod SPD-a hakeri su objavili podatke 294 političara, kod Zelenih 105, Levice najmanje 82, i kod FDP-a 28.

Kod Zelenih je posebno bio pogođen šef stranke Robert Habek, pošto su hakeri objavili i značajne izvode digitalne komunikacije sa porodicom, ali se i prepiska bivšeg šefa SPD-a Zigmara Gabrijela mogla naći na mreži.

Prva istraga je pokazala da su hakeri najverovatnije „upali“ u računare preko programa za pisanje mejlova „Autluk“, prenosi Tanjug.

Nakon što su uspeli da ukradu lozinke najmanje 30 političara, došli su do drugih preko mreža i naloga na socijalnim mrežama kao što su Tviter i Fejsbuk.

„Počinioci žele da uruše poverenje u našu demokratiju i institucije

Nemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se među „žrtvama“ masovnog hakerskog napada na Nemačku.

Društvena mreža Fejsbuk - Sputnik Srbija
„Fejsbuk“ potvrdio: Hakeri upali u profile 30 miliona ljudi

Ministarka pravosuđa Katarina Barlej rekla je da se radi o „teškom napadu“.

„Počinioci žele da uruše poverenje u našu demokratiju i institucije“, kazala je ona.

Što se kancelarke Angele Merkel tiče, objavljeni su jedan broj faksa, jedna imejl-adresa i više pisama kancelarki i koje je šefica Vlade slala.

Koliko su objavljeni podaci „škakljivi“ ostaje da se vidi, posebno imajući u vidu da je pogođena cela nemačka Vlada.

Vlasnik naloga na Tviteru na kojem su objavljeni poverljivi podaci nalazi se prema sopstvenim navodima u Hamburgu i sebe predstavlja kao istraživača iz oblasti bezbednosti, umetnika i fana satire. On j preko svog naloga najavio da će biti veoma zanimljivi podaci koje će tek objaviti. Njegov nalog je u međuvremenu Tviter zatvorio.

Ministarka Barlej je zatražila da se što pre istraži ovaj slučaj i utvrdi ko su hakeri, kao i da li postoje politički motivi.

„Kriminalci i njihovi nalogodavci ne smeju određivati nikakve debate u našoj zemlji“, poručila je ona.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala