Nemačka: Odnosi sa Rusijom biće sve gori

© Sputnik / Igor ZaremboBrandenburška kapija u Berlinu
Brandenburška kapija u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnosi između Rusije i Nemačke ove godine će se kretati nizbrdo, izjavio je zvaničnik nemačke vlade za odnose sa Rusijom Dirk Vize u intervjuu „Pfälzische Merkur“. To je, po njegovom mišljenju, povezano sa tim što je Rusija protekle godine pokazala, navodno, krajnje nepredvidljivu politiku.
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova: Nemačka mora da preuzme još veću odgovornost u svetu

„Što se tiče globalnih problema u odnosima sa Rusijom, tu sam skeptičan. Mi se suočavamo sa naglim pogoršanjem“, izjavio je Vize.

Političar smatra da je to povezano sa „odgovornošću Rusije za niz incidenata koji su se desili protekle 2018. godine u celom svetu“.

„Imamo posla sa trovanjem bivšeg špijuna Skripalja. Onda je Moskva pokrenula spiralu trke u naoružanju — Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa može biti raskinut. I tim pitanjem ćemo morati intenzivno da se bavimo ove godine. I naravno, sećam se opasne demonstracije sile u Azovskom moru. Zato izjavljujem: odnosi sa Rusijom u ovoj godini će se pogoršati“, objasnio je Vize.

Međutim, on je podsetio da je u sferi civilnog društva između dveju država intezivirana saradnja, pre svega je izdvojio „Peterburški dijalog“ koji, po njegovim rečima, daje mogućnost za naučnu saradnju dveju država.

Osim toga, Vize je naveo uslove pri kojima EU može omekšati sankcije prema Rusiji. Prema rečima političara, to je povezano sa realizacijom Minskih sporazuma koji se stalno krše.

„Uvek smo jasno davali na znanje: ako bude napretka u Minskom sporazumu, možemo razmisliti o slabljenju sankcija. Međutim, stabilnog primirja još uvek nema. Čak i režim prekida vatre za pravoslavni Božić koji su uspeli da dogovore predstavnici OEBS-a, bio je narušen prvog dana“, primetio je Vize, ali za to nije optužio Rusiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala