Takse — glavna tema na sastanku u Briselu 8. januara

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zahtev za ukidanje kosovskih taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće glavna tema na sastanku kosovske delegacije i funkcionera Evropske unije u utorak u Briselu, navodi „Koha ditore“.
Rasim Ljajić - Sputnik Srbija
Kosovsko pitanje ne može da se reši 2019, vratili smo se tri koraka unazad

List prenosi izjavu portparolke EU Maje Kocijančič da je kosovsku delegaciju na konsultacije pozvala Evropska služba za spoljne poslove (EEAS). Upitana da li se dijalog Beograda i Prištine može nastaviti uprkos tarifama, Kocijančičeva kaže:

„Po pitanju tarifa naša pozicija ostaje veoma jasna i ponovljena je u više navrata.“

„Koha“ u tekstu podseća da će dijalog ostati blokiran, sve dok prištinske vlasti ne pristanu na ukidanje taksi.

List je ranije objavio da će deo prištinskog tima za dijalog s Beogradom otputovati 8. januara na konsultacije u Brisel.

U Prištini tvrde da će pitanje nestalih osoba biti jedna od glavnih tema sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači neće putovati u Brisel.

Iz kancelarije visoke predstavnice Mogerini je saopšteno, kako navodi „Koha“, da će predstojeći sastanak u Briselu biti samo konsultativni.

Prištinski tim za dijalog izabran je nedavno u kosovskom parlamentu, a predvode ga zamenik premijera Fatmir Ljimaj i predsednik opozicione SDP i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti. Timu se nisu priključili predstavnici dveju najuticajnijih opozicionih partija — Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala