Demokrate preuzele Predstavnički dom Kongresa

© AP Photo / Carolyn KasterNensi Pelosi
Nensi Pelosi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nensi Pelosi je izabrana za predsedavajuću Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Zasedanje novog, 116. sastava Kongresa, koje je danas počelo, označilo je i povratak podeljene vlasti u Vašingtonu, prenosi „Glas Amerike“.

Članovi Kongresa položili su zakletvu u trenutku kada je deo Vlade SAD i dalje zatvoren zbog izostanka dogovora o budžetu.

Nakon što su republikanci dve godine kontrolisali Belu kuću i oba doma Kongresa, demokrate od četvrtka kontrolišu Predstavnički dom, dok Republikanska stranka i dalje ima većinu u Senatu.

Predsednik SAD Donald Tramp tokom sastanka sa saudijskim princom Muhamedom bin Salmanom u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Tramp: Delimična blokada vlade — dok god je potrebno

To je rezultat novembarskih izbora za Kongres na kojima su demokrate ostvarile veliki uspeh osvojivši 235 mesta od 435 u Predstavničkom domu. Republikanci su dobili dva nova mesta u Senatu i sada imaju većinu od 53 naspram 47.

Članica Kongresa iz Kalifornije Nensi Pelosi izabrana je za novu predsedavajuću Predstavničkog doma, što je treći najmoćniji položaj u Vašingtonu.

To je ujedno i njen povratak na poziciju koju je držala od 2007. do 2011. godine. Ona je jedina žena koja je bila na čelnoj poziciji Predstavničkog doma i prva je osoba u više od 60 godina koja se vratila na poziciju nakon što je njena partija izgubila i kasnije ponovo osvojila većinu.

„Nemamo iluzije da će naš posao biti lak. Niti da ćemo se slagati. Ali moramo se obavezati da poštujemo jedni druge i da poštujemo istinu“, rekla je Pelosijeva  pošto je izabrana za novu predsedavajuću.

Ona je najavila da će demokrate u Predstavničkom domu već tokom dana usvojiti predlog budžeta kojim će se okončati blokada Vlade, ali je malo verovatno da će te predloge usvojiti i Senat u kojem su republikanci i dalje većina.

Ipak, Nensi Pelosi je pozvala na jedinstvo.

„Treba da prevaziđemo podele u našoj zemlji. Ovaj dom mora da bude mesto gde će se čuti glasovi Amerikanaca. Vlada mora da radi u interesu ljudi, a ne interesu pojedinaca“, rekla je Pelosijeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala