Japanski premijer: Predaja dela Kurila moguća uz jedan uslov

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaSpomenik ruskim otkrivačima Kurilskih ostrva na centralnom trgu Južnokurilska
Spomenik ruskim otkrivačima Kurilskih ostrva na centralnom trgu Južnokurilska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predaja dela Kurilskih ostrva Japanu moguća je samo uz punu saglasnost lokalnog stanovništva i ne predviđa preseljenje Rusa sa tih teritorija, izjavio je japanski premijer Šinzo Abe u intervjuu za televiziju „Asahi“.

Prema njegovim rečima pregovori „od početka ne idu sa pozicije ’odlazite odavde‘“.

„To bi trebalo da se odvija na takav način da se Rusi koji žive tamo slože sa prelaskom teritorija u vlasništvo Japana“, objasnio je Abe.

Premijer Japana Šinzo Abe i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u okviru IV Istočnog ekonomskog foruma - Sputnik Srbija
Japanski premijer: Postoji mnogo problema u mirovnim pregovorima sa Rusijom

„Svi koji sada žive na ostrvima su Rusi. Nažalost, bivši (japanski) stanovnici ostrva nalaze se u situaciji da više ne mogu tamo da žive“, dodao je Abe.

On je dodao da će realizacija koncepta zajedničkih ekonomskih aktivnosti pomoći da se skicira budućnost ostrva.

Na sastanku u Singapuru 14. novembra predsednik Rusije Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe dogovorili su se da pojačaju rusko-japanske pregovore o zaključenju mirovnog sporazuma na osnovu Zajedničke deklaracije od 19. oktobra 1956. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala