Simonjanova Višinskom: Ponosimo se tobom i nastavljamo da se borimo

© Sputnik / Mikhail Voskresensky / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica RT-a i Sputnjika Margarita Simonjan
Glavna urednica RT-a i Sputnjika Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica Međunarodne informativne agencije Rosija sevodnja i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan odgovorila je na novogodišnje pismo rukovodioca portala RIA Novosti Ukrajina Kirila Višinskog, koji se nalazi u ukrajinskom zatvoru u Hersonu pod optužbom da je počinio veleizdaju.

„Neverovatna hrabrost. Ponosimo se tobom Kirile, i nastavljamo da se borimo za tebe“, napisala je Simonjanova na svom nalogu na društvenoj mreži Telegram.

Urednik portala RIA Novosti Ukrajina Kiril Višinski - Sputnik Srbija
Moskva o produžetku pritvora Višinskom: Kijev da obustavi pravnu samovolju

Višinski je kolegama uputio novogodišnje pismo, u kojem je naveo da je dobro raspoložen i da veruje da će dobro pobediti. On je citirao poznate reči Aleksandra Puškina o slobodi, napisavši: „uveren sam da će pre ili kasnije ’okovi teški spasti‘“. 

Višinski je uhapšen u Kijevu 15. maja ove godine. Novinaru je saopšteno da je osumnjičen da je podržavao samoproglašene republike Donbasa i da je počinio veleizdaju. Maksimalna kazna koja mu preti je 15 godina zatvora. 

Hersonski gradski sud je 17. maja odredio pritvor Višinskom. Njegova odbrana je uložila žalbu na tu presudu, ali je sud nije uvažio. Tokom zasedanja Višinski se obratio za pomoć ruskom lideru Vladimiru Putinu i izjavio da se odriče od ukrajinskog državljanstva. 

Putin je izjavio da je situacija s Višinskim bez presedana, da je novinar uhapšen „zbog direktne profesionalne delatnosti i obavljanja svoje novinarske dužnosti“. Moskva je uputila Kijevu protestne note, sa zahtevom da prekine nasilje nad predstavnicima medija. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala