Ruske i britanske diplomate dobile vize prvi put od marta

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Rusije u Londonu
Ambasada Rusije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske i britanske diplomate su u decembru, prvi put od marta, dobile vize, što će delimično upotpuniti sastav diplomatskih misija obeju zemalja, nakon proterivanja diplomata zbog incidenta u Solsberiju, saopštila je Ambasada Rusije u Londonu komentarišući demanti britanskog Forin ofisa da je postignut dogovor o obnavljanju diplomatskih misija.
Forin ofis - Sputnik Srbija
London negira da se dogovorio s Moskvom o obnavljanju diplomatskih misija

„Videli smo demanti britanske strane. Navešćemo činjenice. U decembru su, prvi put od marta, Rusija i Velika Britanija na uzajamnoj osnovi izdale određeni broj viza budućim saradnicima diplomatskih misija dveju zemalja. Na taj način će doći do delimičnog popunjavanja brojnog sastava nakon proterivanja dvadeset troje ruskih, a potom i dvadeset troje britanskih diplomata“, navedeno je u saopštenju Ambasade Rusije. 

U saopštenju se dodaje da se izdavanje viza diplomatama posmatra kao ispravan korak, ali da je za obnavljanje diplomatskih misija u punoj meri još rano. 

„Nažalost, britanska strana nastavlja da projektuje političke nesuglasice na uslove funkcionisanja Ambasade Rusije u Londonu i Generalnog konzulata Rusije u Edinburgu, što se, uz princip uzajamnosti, odražava i na britanske diplomatske misije u našoj zemlji. Dijalog o tim pitanjima će biti nastavljen“, navedeno je u saopštenju. 

U martu je Rusija recipročno odgovorila na neprijateljsku akciju Zapada, koji je proterao niz ruskih diplomata. Povod za to bio je incident u britanskom Solsberiju, u kojem su 4. marta otrovani bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. 

Velika Britanija tvrdi da je za trovanje Skripalja nervno-paralitičkom supstancom A-234 odgovorna Rusija, koja to kategorički negira. 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala