Izrael umalo oborio dva civilna aviona

© AP Photo / Str/HOIzraelski F-16
Izraelski F-16 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izrael je izvršio vazdušni napad na Siriju u trenutku kada su civilni avioni sletali na aerodrome u Bejrutu i Damasku, izjavio je novinarima portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

„Napad izraelskih vazduhoplovnih snaga izvršen je u trenutku sletanja civilnih aviona na aerodrome u Bejrutu (Liban) i Damasku (Sirija)“, rekao je on.

On je dodao da putnički avioni koji su bili pod pretnjom vazdušnog napada Izraela na Siriju nisu vezani sa ruskim aviokompanijama.

PVO iznad Damaska nakon napada na Siriju 14. aprila - Sputnik Srbija
Sirijski PVO odbio raketni napad iznad Damaska, usledila reakcija Izraela

Takođe se naglašava da su u cilju sprečavanja tragedije ustanovljene restrikcije na upotrebu protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja od strane sirijske vojske, što je „omogućilo kontrolorima leta u Damasku da odvedu putnički avion sa opasnog područja i upute ga na alternativni aerodrom Hmejmim“.

Kada su dve izraelske vazdušne bombe pogodile teritoriju logističkog centra 138. brigade sirijske vojske, ranjena su tri sirijska vojnika, a požar koji je tada izbio, lokalizovali su vatrogasci, dodao je Konašenkov.

Ministarstvo je dodalo i da je protivvazdušna odbrana Sirije uništila 14 od 16 izraelskih bombi.

„Izraelska avijacija je u napadu koristila 16 vođenih avionskih bombi GBU-39. Četrnaest ovih bombi uništile su snage sirijske protivvazdušne odbrane“, precizirao je on.

Ranije je sirijska državna televizija saopštila da je protivvazdušna odbrana Sirije odbila raketni napad u zapadnom predgrađu Damaska. Državna agencija SANA javila je da su izraelski avioni raketirali grad, a u neviđeno dugom 1,5-satnom napadu povređena su tri sirijska vojnika i oštećeno je skladište municije. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala