Davor Dragičević priveden zbog odbijanja poziva policije, lekari utvrdili da nema povreda

© AP Photo / Darko VojinovićDavor Dragičević snimljen na protestu u Banjaluci
Davor Dragičević snimljen na protestu u Banjaluci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka jutros su lišili slobode Davora Dragičevića iz Banjaluke zbog sumnje da je izvršio krivično delo „ugrožavanje sigurnosti“.

Lišenje slobode usledilo je nakon što se Davor Dragičević nije odazvao u vreme kada je u skladu sa zakonom pozvan u službene prostorije radi ispitivanja okolnosti za koje se sumnjiči, prenela je RTRS.

Prilikom lišavanja slobode policijski službenici su u skladu sa zakonom primenili sredstva sile.

Specijalci na ulicama Banjaluke - Sputnik Srbija
Uhapšeni otac i majka Davida Dragičevića, specijalci na Trgu Krajine (foto)

Na zahtev lica lišenog slobode ukazana mu je lekarska pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gde je od strane nadležnih lekara konstatovano da nema povreda, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Zbog činjenja prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju, te dokumentovanja krivičnog dela, određena lica su dovedena u službene prostorije.

Sve mere i radnje preduzimaju se u koordinaciji i pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka. 

Kako prenosi RTRS, sve je počelo kad je Davor Dragičević ispred porodične kuće odbio da primi nalog za informativni razgovor o pretnjama likvidacijom koje je uputio članovima porodice ministra policije Dragana Lukača. Nezvanično, od policije je počeo da beži automobilom i kad se zaustavio na Trgu Krajine lišen je slobode. Nakon toga, pripadnici Specijalne policije blokirali su Trg Krajine.

Zbog ometanja službenih lica na Trgu je privedena i Davorova supruga Suzana, a potom, iz istog razloga, i nekolicina aktivista Grupe „Pravda za Davida“. U jednoj od intervencija napadnut je i povređen policajac koji je zbog povreda glave prevezen u Klinički centar.

„Policijski službenici preduzimaju mere i radnje s ciljem utvrđivanja identiteta napadača, za kojeg se sumnja da pripada Grupi ’Pravda za Davida‘. O svemu je obavešteno i Okružno tužilaštvo“, rekla je portparolka PU Banjaluka Marija Markanović.

Okupljenima na Trgu obratili su se funkcioneri PDP-a. Kad je poslanik Draško Stanivuković makazama presekao policijsku traku, a policajci krenuli da ga privedu, ispred njih je stao predsednik PDP-a Branislav Borenović. Tada su obojica lišeni slobode.

Policija je demantovala informaciju da je Davoru Dragičeviću prilikom hapšenja slomljena ruka.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Komšić koristi smrt mladića za političke ciljeve

Dok je u Policijskoj upravi trajalo saslušanje privedenih, sa Trga Krajine su uklonjeni Davorov automobil, a potom i simboli Grupe „Pravda za Davida“. Nekoliko časova po privođenju funkcioneri PDP-a su sa potpisanom prekršajnom prijavom pušteni.

„Ovo što se dešava danas je užasan napad na narod, i na oca i majku kojima je ubijeno dete. Umesto da hapse ubice i nalogodavce, oni napadaju narod“, rekao je predsednik PDP-a Branislav Borenović, prenela je RTRS.

Kao što je najavio po izlasku iz zgrade policije, poslanik PDP-a Draško Stanivuković se ponovo zaputio na Trg Krajine gde ga je policija još jednom lišila slobode. Nakon toga, zatražio je lekarsku pomoć, a iz UKC-a je saopšteno da nema povreda.

Aktivisti Grupe „Pravda za Davida“ okupljanja su nastavili u Parku „Petar Kočić“, ali su i tu lokaciju napustili nakon policijske intervencije.

U sklopu akcije, inspektori su pretresli kuću Davora Dragičevića. Njegov advokat Ifet Feraget potvrdio je da policija postupa po nalogu Okružnog javnog tužilaštva. Feraget kaže da ima saznanja da će Tužilaštvo za Davora Dragičevića, po isteku zadržavanja od 24 sata, zatražiti pritvor od 30 dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala