Vulin: Ni ROSU ni KBS ne mogu na sever KiM bez saglasnosti Srba

© REUTERSPripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici
Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tražili smo objašnjenje od Kfora, da nam se u najkraćem objasni šta je predstavnik Kfora mislio kad je rekao da snage ROSU mogu bez najave da uđu na sever Kosova i Metohije, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na poziv da komentariše izjavu portparola Kfora.

„Protivimo se bilo kojoj ideji da ROSU, bezbednosne snage ili bilo ko, može da dođe na sever KiM bez saglasnosti i poziva četiri gradonačelnika“, dodao je on.

Logo NATO-a na samitu u Briselu - Sputnik Srbija
NATO da dostavi priručnik ko može na Sever

Prema njegovim rečima, postoji tendencija da se neprekidno govori kako Kfor može da dozvoli ili ne dozvoli određeno kretanje kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova i Metohije, ali se uporno izbegava da se pomene drugi deo dogovora koji je predsednik Vučić izborio 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO-a, a to je da gradonačelnici severa Kosova i Metohije moraju da daju svoju saglasnost.

„Odjednom se više ne spominju Srbi, ali mi smo tako dogovorili i nikako drugačije. Očekujemo u narednom periodu, vrlo brzo, da će nam Kfor objasniti šta je mislio pod tim, kako je uopšte mogao da dâ takvu izjavu. Više je nego jasno da ni ROSU ni bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever KiM bez saglasnosti Srba na severu KiM“, naglasio je ministar Vulin.

On je dodao da je region severa KiM policijski region, kao bilo koji drugi, i da svako dejstvo specijalnih jedinica mora da se najavi komandantu tog regiona, pa da on da saglasnost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala