Poslednji govor japanskog cara Akihita

© AP Photo / Eugene HoshikoJapanski car Akihito
Japanski car Akihito - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 80 hiljada ljudi odalo je počast japanskom caru Akihitu koji se poslednji put na svoj rođendan obratio naciji pre najavljene abdikacije. Ovo je poslednji put da Akihito proslavlja rođendan u kraljevskoj palati u Tokiju, pošto će u martu sledeće godine abdicirati, prenosi Rojters.
Carski dvorac u Japanu - Sputnik Srbija
Bog odlučio da se penzioniše: Kome će se sada narod moliti

U govoru punom emocija, zahvalio je narodu i supruzi Mičiko. 

Prema navodima kraljevske palate, ovoj ceremoniji prisustvovalo je 82.850 građana, najviše u istoriji vladavine cara Akihita, koji je na vlasti već tri decenije, u periodu poznatom kao „era Heisei“, što znači „postizanje mira“ na japanskom, prenosi Tanjug.

Akihito se sa balkona u društvu supruge, najstarijeg sina i naslednika Naruhita i drugih pripadnika carske porodice obratio građanima koji su mahali malim japanskim zastavama i pravili telefonima snimke i fotografije.

Misleći na prirodne katastrofe koje su u prethodnom periodu pogodile Japan, rekao je da su njegove misli uz one koji su izgubili članove porodice ili one bliske njima, i koji su pretrpeli štetu i čiji su životi sada ugroženi.

Zemljotresi, ogromne oluje i talasi toplote odneli su stotine života, uništili domove, kanale snabdevanja, urušavajući ekonomiju Japana.

Akihito je bio podvrgnut operaciji srca i medicinskom tretmanu lečenja kancera prostate, a očekuje se da će 30. aprila abdicirati i predati Tron hrizanteme 58-godišnjem sinu princu Naruhitu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala