Vučić: Dogovoreno nekoliko projekata sa Grčkom, Bugarskom i Rumunijom

© AP Photo / Darko VojinovićPremijeri Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije
Premijeri Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je tokom razgovora sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije dogovoreno nekoliko konkretnih projekata za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje.

Kada je reč o energetici, razgovaralo se o električnoj mreži od Rešica u Rumuniji do Pančeva, i o tome kako Srbija da dođe do gasa, budući da je Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji to značajno lakše.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Putin u poseti Srbiji 17. januara

„Dobili smo od njih podršku i nadu, i očekujem da ćemo i taj problem da rešimo u budućem periodu“, rekao je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji.

On je istakao da je za Srbiju od značaja da uskoro završi istočni i južni krak Koridora 10 i dodao da ćemo kroz nekoliko nedelja ili meseci biti spremni da „izađemo“ i do granice sa Makedonijom i do granice sa Bugarskom, što je značajno i za Grčku i za Bugarsku.

Naveo je da su razmotrili pitanje izgradnje auto-puta preko Vršca do Temišvara i dodao da je zadovoljan što je Rumunija nedavno pokrenula izradu studije za taj projekat.

„Verujemo da, ako donesu odluku, bez obzira na to da li će se odlučiti za javno-privatno partnerstvo, finansiranje iz budžeta ili fondova, možemo da krenemo u izgradnju koridora važnog za Srbiju“, rekao je Vučić.

Na taj način, Beograd bi bio spojen auto-putevima sa Temišvarom, Solunom, Sofijom i Atinom, što je od velikog značaja.

Bilo je reči i o železničkom povezivanju, a Vučić je podsetio da Srbija u modernizaciju pruge Niš—Dimitrovgrad ulaže 261 milion evra.

„Očekujemo da donesemo odluku sa prugom do Vranja i do granice, da ćemo zajedno sa Skopljem pronaći dovoljno novca i računa da uđemo u tu investiciju. Onda bi nam put do Soluna, Atine i luke Pirej bio od velikog značaja“, ukazao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala