Šreder: Nedopustivo da SAD diktiraju Nemačkoj s kim će da trguje

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaGERHARD ŠREDER
GERHARD ŠREDER - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder založio se za odlučnije udaljavanje Nemačke od SAD, piše nemački list „Di velt um zontag“. U intervjuu za taj list bivši nemački kancelar je naglasio da nije antiamerikanista, ali da je suština njegovog zalaganja u spoljnoj politici bila nezavisna pozicija u odnosu na SAD.

Šreder je naveo da se to posebno očigledno ispoljilo u odbijanju učešća Nemačke u iračkom ratu.

Predsednik Saveta direktora kompanije Nord strim 2 i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder - Sputnik Srbija
Šreder: SAD se ponašaju kao okupatori

„Uz sve zasluge Amerikanaca za razvoj Nemačke posle 1945. godine, upravo takav stav ponovo smatram razumnim. Suverena država ne sme da dopušta da joj SAD govore s kojim zemljama može da trguje. To neće proći“, rekao je Šreder. 

Govoreći o zahtevima administracije američkog predsednika Donalda Trampa da Berlin ograniči ili obustavi trgovinu s raznim državama Šreder je naveo: „Iran, Kina, Rusija – ako se zako dalje nastavi, ubrzo ni s kim nećemo moći da imamo ekonomske veze. Za zemlju koja je toliko zavisna od izvoza, kao Nemačka, to je neprihvatljivo. To je neophodno reći i Amerikancima, uz svo poštovanje i prijateljstvo“. 

List podseća da Sjedinjene Američke Države vrše veliki pritisak na Nemačku u vezi s projektom „Severni tok 2“, sa ciljem da se taj projekat obustavi. 

„Oni to ne rade iz ljubavi prema Ukrajini, nego zato što više vole da sami isporučuju gas Nemačkoj – tečni gas koji je lošijeg kvaliteta, a skuplji, od gasa iz gasovoda“, objasnio je Šreder u intervjuu nemačkom listu. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala