Čavušoglu: Odložili smo vojnu operaciju u Siriji da ne isprovociramo Amerikance

© REUTERS / Henry RomeroMinistr inostrannыh del Turcii Mevlюt Čavušoglu
Ministr inostrannыh del Turcii Mevlюt Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da je odluka Ankare da odloži vojnu operaciju protiv snaga samoodbrane sirijskih Kurda istočno od Eufrata doneta da se ne bi isprovocirao odgovor SAD tokom povlačenja američkih vojnika iz tog regiona.
Sirijski Kurdi - Sputnik Srbija
Sirijski Kurdi: Odlazak američke vojske iz Sirije preuranjen

„Nakon što su SAD saopštile da povlače vojsku iz Sirije, možemo da odložimo operaciju kako bismo izbegli prijateljsku vatru“, izjavio je Čavušoglu tokom posete Malti. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije da je odlučio da odloži početak vojne operacije u Siriji nakon telefonskog razgovora s predsednikom SAD Donaldom Trampom 14. decembra.

Tramp je u sredu, 19. decembra, izjavio da je teroristička organizacija DAEŠ u Siriji pobeđena, što je bio jedini razlog za prisustvo američkih vojnika u toj zemlji. 

Kasnije je portparolka Bele kuće Sara Sanders saopštila da su SAD počele da povlače vojsku iz Sirije, ali da pobeda nad DAEŠ-om ne označava prekid postojanja američke koalicije. 

Pozivajući se na izvore, agencija Rojters je prenela da će svi saradnici Stejt departmenta SAD biti evakuisani iz Sirije u roku od 24 sata, a da će se oružane snage povući za 60 do 100 dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala