Putin: Potcenjuju nuklearni rat

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGodišnja velika konferencija za štampu predsednika Rusije Vladimira Putina
Godišnja velika konferencija za štampu predsednika Rusije Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da međunarodna zajednica potcenjuje nuklearni rat, koji, kako je rekao, može da dovede do uništenja civilizacije, pa čak i planete.

„Mi vidimo raspad međunarodnog sistema obuzdavanja naoružanja, dodao je on i podsetio na izlazak SAD iz dogovora o PRO. Nakon toga, Moskva je morala da modernizuje svoje oružje. Na kraju, Rusija je stekla prednost, ali se radi na očuvanju pariteta“, naglasio je šef ruske države.

On je dodao i da SAD sada izlaze iz Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa.

„Postoji tendencija snižavanja praga nuklearnog oružja“, upozorio je Putin i dodao da je na Zapadu prisutna ideja korišćenja nuklearnog oružja sa malim punjenjem.

„Primena takvog naoružanja može dovesti do globalne katastrofe“, dodao je on.    

Neki analitičari, kako kaže, predlažu da se koriste balističke rakete bez nuklearnog punjenja, ali nemoguće je utvrditi ima li tog punjenja ili ne. Zato će na njihovo lansiranje uslediti odgovor, poručio je Putin i dodao: „Ne sme se doći do toga“.

„Polazim od toga da će čovečanstvo imati dovoljno zdravog razuma i osećaja samoočuvanja da ne dođe do ekstremne situacije“, rekao je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala