Haradinaj nastavlja „rat“ protiv EU i Srbije

© AP Photo / Ronald ZakRamuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj uputio je novo pismo evropskoj trojci, u kojem je nastavio sa optužbama na račun EU i Srbije. Evropsku uniju je optužio da zatvara oči pred navodnim akcijama Beograda protiv Prištine, a Beograd da ne sprovodi Briselski sporazum.

Haradinaj je uputio pismo šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, komesaru za proširenje Johanesu Hanu i komesarki za trgovinu EU Sesiliji Malstrom. On je prethodno odbio njihov predlog za rešenje trgovinskog spora sa Beogradom.

Haradinaj uz te optužbe nije naveo koje su to navodne akcije Srbije, niti u čemu Beograd nije sproveo Briselski sporazum, a u čemu Priština jeste. Prema njegovim rečima, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova* i EU je vredniji od dijaloga sa Srbijom.

Predsedik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Opasno pismo o namerama — mrvice sa Kosovske večere za Trampovim stolom

„Ponašanje Srbije prema Kosovu, uključujući i stalno odbijanje primene Briselskog sporazuma, ne da se ignoriše, već je Srbija dobila finansijsku pomoć i otvaranje novih poglavlja. Ja bih da podsetim da je naš sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom ugovor koji vredi mnogo više od dijaloga sa Srbijom“, napisao je Haradinaj.

On je kazao i da je upravo tokom njihovog rada u EK Evropska unija „prestala da bude neutralna“ kada je reč o sporazumima Beograda i Prištine.

Haradinaj je poručio da je njegova vlada stalno radila na uspostavljanju održivih odnosa sa Srbima na Kosovu i drugim manjinama, kao i da su ti napori „počeli da daju svoje rezultate“.

Ponovio je da su izjave Mogerinijeve u vezi sa korekcijom granica nanele štetu napretku dijaloga i dovele do stagnacije tog procesa.

Haradinaj je zamerio je to što su mere Prištine u Briselu nazvane „trgovinskom provokacijom unutar CEFTA“, te dodao da je to za Kosovo „duboko uvredljivo“.

„Znate da je Srbija bila surova u napadima na našu državu, naše institucije i dobrobit naših građana“, naveo je Haradinaj, ne precizirajući o kojim napadima se radi.

Uprkos svemu tome, Priština je nastavila da bezrezervno podržava dijalog sa Beogradom, istakao je Haradinaj, preneo je Tanjug.

Haradinaj je rekao i da je nedavna odluka parlamenta o nastavku dijaloga sa Beogradom doneta kako bi se ojačala promocija tog procesa, kao i da je tom prilikom sve sprovedeno „na osnovu ustavnih nadležnosti naših institucija“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala