Amerikanci se povlače iz Sirije: Desetine kamiona prešlo u Irak

© AP Photo / Hussein MallaAmerički vojnici u Siriji - arhivska fotka
Američki vojnici u Siriji - arhivska fotka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz Sirije, konvoj od nekoliko desetina američkih kamiona, kojima je ranije oružjem snabdevana organizacija JPG/PKK, krenuo je iz zemlje, javlja agencija Anadolija.

Prema informacijama do kojih je došao novinar Anadolije, konvoj s desetinama kamiona, koji su prevozili oružje i municiju za JPG/PKK, sinoć oko 23.00 sata je krenuo prema iračkoj granici.

U konvoju se nalazi između 100 i 150 kamiona, a jedan deo njih je već prešao na iračku teritoriju.

Kamioni, koji su se ranije nakon transporta vraćali prazni u Irak s otvorenim kamionskim sanducima, ovog puta su uglavnom bili zatvoreni.

Skupština arapske lige - Sputnik Srbija
Arapski parlament poziva da se Sirija vrati u Arapsku ligu

Konvoj s kamionima krenuo je prema Iraku u noćnim satima kada dolazi do prekida napajanja električnom energijom, a na kamionima koji su bili otvoreni moglo se videti da prevoze radne mašine i deminersku opremu.

Američki mediji juče su javili kako SAD planiraju u potpunosti da povuku oružane snage sa severa Sirije.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je kako su porazili terorističku organizaciju DAEŠ, koja je bila jedini razlog zbog kog su se Amerikanci nalazili u Siriji.

„Porazili smo DAEŠ u Siriji, jedini razlog zbog kog smo se tamo nalazili tokom mog mandata“, napisao je Tramp na društvenoj mreži Tviter.

Američki mediji navode da američka vojska iz Sirije planira u potpunosti da povuče oko 2.000 vojnika, dok pojedini mediji navode da će SAD vojnike iz te zemlje povući u periodu od 60 do 100 dana.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu je na internet stranici objavio kako su američki komandanti informisali vodeća imena JPG/PKK, koji koriste ime SDF, da će se povući iz svih regija u Manbiju i istočno od Eufrata.

Ostaje pod znakom pitanja koliko će trajati povlačenje američke vojske iz Sirije, šta će biti s odnosom s organizacijom JPG/PKK, kao i to kada i na koji način će biti ispunjeno obećanje dato Turskoj, a reč je o prikupljanju naoružanja koje je ranije kao podrška isporučeno organizaciji JPG/PKK.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala