Tači: Kosovo lakše diše od kad je stiglo Trampovo pismo

© AP Photo / Dimitar Dilkoff, Pool PhotoHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da se nada da će naredne nedelje i meseci biti ključni u pronalaženju konačnog rešenja u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Tači je rekao da snažno veruje u obećanje američkog predsednika Donalda Trampa da će podržati i pomoći dijalog sa Srbijom.

Podsetio je da je Tramp rekao da će Amerika biti uključena u dijalog radi postizanja istorijskog sporazuma Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sa Donaldom Tuskom u Briselu - Sputnik Srbija
Vučić: Nastavak dijaloga moguć ako Priština povuče nerazumne odluke

„Kao Kosovo ne možemo izgubiti ovaj slučaj, inače možemo platiti visoku cenu nedostatka interesovanja evropskog rukovodstva, moramo biti ozbiljni i donositi ozbiljne odluke“, rekao je Tači uoči današnjeg sastanka šefice evropske diplomatije Federike Mogerini sa predsednicima i premijerima zemalja Zapadnog Balkana i Kosova.

„Poruka predsednika (Trampa) je da Albanci treba da budu jedinstveni u postizanju konačnog dogovora, koji podrazumeva uzajamno priznanje, promenu Rezolucije 1244 i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama“, rekao je Tači.

Tači je rekao i da podržava „pregovarački tim“ izglasan u kosovskom parlamentu, te da očekuje da će i rad tog tima biti timski.

„Ideje vlade i premijera Haradinaja su dobrodošle“, rekao je Tači i dodao da od kako je dobijeno pismo Trampa „Kosovo lakše diše“ jer, kako je rekao, sada ima zvaničnu potvrdu predsednika SAD „da su sa nama i da će nas podržati“.

Tači je rekao da veruje da će se čak i najuticajnija opoziciona DSK uključiti u ovaj proces i pomoći svojim idejama.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Tači je rekao da je to nešto što ne može pobedi, ali da zavisi od vremenskog okvira.

„Veoma je važno da smo izvršili sve procese i sada je to dna državama članicama da odluče“, kazao je Tači.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala