Zaev zna kako da Beograd i Priština reše spor

© AP Photo / Boris GrdanoskiZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prespanski proces može biti primer za razrešavanje spora između Beograda i Prištine, poručio je danas u Briselu makedonski premijer Zoran Zaev, nakon radnog ručka sa visokom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federikom Mogerini i liderima Zapadnog Balkana.
Vučić o Trampovom pismu: Amerika želi da se pregovori završe kompromisom

Tokom susreta je bilo reči o aktuelnim dešavanjima u Makedoniji vezano za ustavne izmene, Zakon o amnestiji, proces pomirenja, ali o regionalnim pitanjima, među kojima je i pitanje Beograda i Prištine. 

„Ubeđeni smo da možemo da pomognemo u celom procesu iskustvom koje imamo iz Prespanskog procesa, jer to može da bude iskustvo i za ovo problematično pitanje na Balkanu“, rekao je Zaev, prenosi Tanjug.

Zaev je rekao da je na ručku sa liderima Zapadnog Balkana izražena zajednička saglasnost za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu regionalne stabilnosti i da jedni drugima mogu da pomognu u tim procesima. 

Hašim Tači sa pripadnicima bezbednosnih snaga samoproglašene republike Kosovo - Sputnik Srbija
Tači: Sporazum bi mogao biti postignut u bliskoj budućnosti

U razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom Zaev je dobio garancije da će sa nastavkom procesa u Makedoniji, kao i nastavkom reformi, Makedonija u junu dobiti datum za pregovore na Evropskom savetu. 

Zaev je sa Federikom Mogerini detaljno razgovarao o svim događajima u Makedoniji, uključujući i Zakon o amnestiji. 

Evropska komisija je, dodaje on, detaljno informisana o toku procesa pomirenja i snažno podržava taj proces. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala