Vatikan ne priznaje nekanonsku ukrajinsku crkvu

© Fotolia / WhitewizzardVatikanski tajni spisi
Vatikanski tajni spisi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vatikan unapređuje odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom i to mu je među prioritetima, zbog čega smatra da kontakti sa nekanonskom crkvom u Ukrajini mogu da izazovu negativne posledice.
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko prisustvuje ujediniteljskom saboru ukrajinske pravoslavne crkve u crkvi Svete Sofije u Kijevu - Sputnik Srbija
Ukrajinska crkva odbila da prizna „ujedinjenu“ crkvu

Informacije da je Sveta stolica priznala novu crkvu u Ukrajini nisu potvrđene. Portal pod imenom „Vatikan njuz“, na kojem je objavljena ta vest, nije zvanični list Vatikana. 

„Jedini zvanični portal Vatikana je www.vatican.va, a zvanične vesti Svete stolice se objavljuju samo u ’Biltenu službe za informisanje‘“, rekao je predstavnik vatikanske pres-službe.

On je naglasio da je „Vatikan njuz“ samo medij, a ne zvanično glasilo Svete stolice.

Ranije je portparol „nove crkve“ u Ukrajini Evstrasije Zorja napisao na Fejsbuku da je „zvanični list Vatikana 17. decembra objavio da je mitropolit Epifanije izabran za predstavnika ukrajinske autokefalne crkve“. On je to video kao znak zvaničnog priznanja crkve.

„Ujediniteljski sabor

Ukrajinske vlasti očekuju da početkom januara dobiju tomos o autokefalnosti od Carigrada.

U Kijevu je 15. decembra održan „ujediniteljski sabor“, na kojem je izabran poglavar „nove crkve“ — episkop UPC kijevske patrijaršije Epifanije Dumenko.

Posle toga je predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio da je stvorena „ukrajinska autokefalna crkva“. Kasnije je objavljeno da će se ta crkva zvati „pravoslavna crkva Ukrajine“.

Ruska pravoslavna crkva smatra da je „ujediniteljski sabor“ kanonski ništavan i da je malo verovatno da će Epifanije biti priznat u pravoslavnom svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala