Generalna skupština UN usvojila ukrajinsku rezoluciju o militarizaciji Krima

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalna skupština UN usvojila je prostom većinom glasova rezoluciju koju je predložila Ukrajina o „militarizaciji Krima i Sevastopolja, kao i delova Crnog i Azovskog mora“.

Za antiruski dokument glasalo je 66 zemalja, protiv je bilo 19, a uzdržanih većina — 72.  

U rezoluciji se izražava „ozbiljna zabrinutost zbog postepene militarizacije Krima od strane Rusije kao okupacione sile“, kao i situacije na Crnom i Azovskom moru.

Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija
Ukrajina spremna za napad na sopstveni narod?

U rezoluciji se ističe da je „prisustvo ruskih vojnih snaga na Krimu u suprotnosti sa nacionalnim suverenitetom, političkom nezavisnošću i teritorijalnim integritetom Ukrajine“. U petoj tački operativnog dela takođe sadrži osudu Rusije zbog izgradnje mosta preko Kerčkog moreuza.

„(Generalna skupština) takođe osuđuje rastuće vojno prisustvo Ruske Federacije u delovima Crnog mora i Azovskog mora, kao i ograničenja koja je Rusija uvela za prolazak stranih brodova na Azovskom moru“, ističe se u istom paragrafu.

Potpisnici su pozvali Moskvu da prekine destabilizaciju situacije na poluostrvu, isporučujući na „teritoriju Ukrajine“ oružje, uključujući i „nuklearne letelice i rakete, oružje i municiju“.

​Autori dokumenta izrazili su zabrinutost zbog „brojnih vojnih vežbi ruskih oružanih snaga“ na Krimu, što bi moglo da „ugrozi regionalnu bezbednost, kao i da ima značajne dugoročne negativne ekološke posledice“.

Moskva je na usvajanje dokumenta reagovala sa žaljenjem. „Grupa država-članica UN, prvenstveno iz NATO-a i EU, ohrabruje Ukrajince da počnu sa izvršavanjem novih zločina i provokacija u ime zapadnih političkih ambicija“, istakao je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski na nalogu misije na Tviteru.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala