Vulin: Kfor da razoruža ilegalnu oružanu formaciju na KiM

© AP Photo / Visar KryeziuKosovske bezbednosne snage
Kosovske bezbednosne snage - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je odluka Prištine o formiranju vojske u suprotnosti sa mandatom koji ima Kfor, i istakao da od Kfora očekuje da razoruža tu ilegalnu formaciju.

„Posao Kfora je da u skladu sa Rezolucijom 1244 ne dozvoli formiranje bilo kakve naoružane formacije. Da li možete da zamislite da se pojavi neka paravojna formacija na prostoru severa Kosova i Metohije? Kakva bi bila reakcija KFOR-a? Koliko bi im minuta trebalo tada da kažu da bilo kakva naoružana formacija nije u skladu sa Rezolucijom 1244? Zašto to ne urade i sada? Šta ih to sprečava da to urade i sada“, rekao je Vulin.

Glavni hol Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Stejt department: I vojska i dijalog

Na pitanje kakvi su kontakti Vojske Srbije sa Kforom u poslednja dva dana, ministar odbrane istakao je da postoji redovna komunikacija sa Kforom.

„Nije to zato što smatramo da je Kfor bezgrešan i da je nepristrasan. Kao što vidite nije, i nažalost, više puta nas je razočarao, i ne samo nas već i Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Mi moramo u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojnotehničkim sporazumom da sarađujemo sa Kforom i to radimo. Dakle, imamo neprekidnu komunikaciju, imaćemo mešovite patrole, a načelnik Generalštaba video se sa novim komandantom Kfora, 14. decembra u Nišu“, istakao je ministar Vulin i naglasio da će Srbija raditi sve što može da uradi da bi se sačuvali mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije, bez obzira na to što je poverenje Srbije često izigrano.

Danas se očekuje i odgovor Prištine na ponudu Brisela kada je reč o uvedenim taksama.

„Naš vrhunski interes je mir, stabilnost i ekonomski napredak regiona. Strategija EU prema Prištini dosad je bila strategija šargarepe. Vreme je da Brisel umesto šargarepe ponudi štap, a to znači da ako kažu da Priština ne ukine takse onda neće biti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ako se ne formira Zajednica srpskih opština neće biti vizne liberalizacije. Dok god se to ne desi, ne može se očekivati napredak“, rekao je Vulin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala