Ljajić: Robe srpskog porekla uskoro neće biti na Kosovu

© Tanjug / ZORAN ZESTICRasim Ljajić
Rasim Ljajić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je od 21. novembra do 11. decembra na Kosovo i Metohiju plasirano za 30 miliona evra manje robe iz centralne Srbije u odnosu na isti period prošle godine.
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Priština odbija ponudu Brisela?

„Ta šteta je ogromna i ukoliko se nastavi i ako se insistira na dodatnim tarifama, to praktično znači da je potpuno obustavljena trgovina izuzev sporadično međunarodnih brendova koji i dalje plasiraju robu“, rekao je Ljajić za TV Prva.

On je dodao da robe srpskog porekla na KiM skoro da neće biti ako ostanu takse od 100 odsto.

Ljajić kaže da je uslov da se nastavi dijalog za ukidanje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

„Pogrešno je insistirati na trgovačkoj varijanti ’vi ukinite mere, mi ćemo vam popustiti i nešto dati‘“, naglasio je Ljajić. 
Dodaje da je Srbija dala povoda za uvođenje taksi, a da je sa druge strane i formiranje vojske Kosova jednostrana odluka i mera Prištine koja ne doprinosi stabilizaciji regiona.

„Međunarodna zajednica unutar sebe nema jasan stav o tome (vojsci Kosova). Videli ste reakcije NATO-a koji se protivi, SAD koje podržavaju, EU koja je tu između“, rekao je ministar i dodao da današnja sednica Saveta bezbednosti neće rešiti postojeće probleme, ali da je bitno da se održi.

„Problem mora da se internacionalizuje, ovo je jedna od situacija gde Srbija ničim nije doprinela da dođe do ovakve političke krize u odnosima Beograda i Prištine“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala