Novi komandant Kfora: Spremni smo da intervenišemo

© AP Photo / Visar KryeziuVojnici Kfora na Kosovu
Vojnici Kfora na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novoimenovani komandant Kfora, Lorenco D′Adario, izjavio da je Kfor spreman da interveniše na Kosovu ako stabilnost bude ugrožena.

Italijanski general je za podgoričku „Pobjedu“ izjavio i da je odluka o transformaciji kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage donesena u pogrešno vreme.

Kosovske bezbednosne snage - Sputnik Srbija
Vulin: Kfor da razoruža ilegalnu oružanu formaciju na KiM

Kako je istakao, Severnoatlantski savet će sada morati da preispita nivo angažovanja NATO-a sa kosovskim snagama bezbednosti.

„Ono što je izvesno, NATO preko misije Kfor ostaje posvećen osiguranju bezbednog okruženja na Kosovu, ali i stabilnosti Zapadnog Balkana“, naglasio je on, preneo je sajt CDM.

D′Adario je naglasio da se Kfor ne bavi politikom, ali je naveo da želi da ponovi stav generalnog sekretara NATO-a, koji je kazao da je „tranzicija kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj treba da odluči Kosovo“, ali da je NATO jasno kazao da „ova odluka dolazi u pogrešno vreme“.

„Prisustvo Kfora na Kosovu u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, što znači da ćemo nastaviti da obezbeđujemo sigurnost i bezbednost svih ljudi na Kosovu i bićemo spremni da intervenišemo kad god bude dovedena u pitanje stabilnost ovog područja“, zaključio je D′Adario.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala