U Egiptu pronađena grobnica stara 4.400 godina (video)

© Sputnik / A. Basenko / Uđi u bazu fotografijaSakara, selo u Egiptu udaljeno 30 kilometara od Kaira, u kome je groblje drevne egipatske prestonice Memfis
Sakara, selo u Egiptu udaljeno 30 kilometara od Kaira, u kome je groblje drevne egipatske prestonice Memfis - Sputnik Srbija
Pratite nas
Egipatski arheolozi otkrili su privatnu grobnicu koja je pripadala jednom visokom zvaničniku iz doba Pete dinastije i koja je stara oko 4.400 godina.

Otkriće je objavio ministar za antikvitete Kaled el Anani kod same grobnice koja se nalazi u Sakari, zapadno od Kaira, gde je smeštena i najstarija Stajaća piramida.

​On je rekao da je grobnica duga 10 metara, široka tri metra i visoka nešto manje od tri metra, kao i da je „izuzetno dobro očuvana" i da se u njoj nalaze statue različitih veličina i boja.

Maša Radović i  Zahi Havas - Sputnik Srbija
Čuveni egiptolog o piramidama u Bosni, novim otkrićima i svetskim liderima (video)

​Egipat je prethodnih godina uložio mnogo u promociju novih arheoloških otkrića u nastojanju da privuče više turista. Dekorativne scene otkrivaju da je vlasnik bio kraljevski sveštenik po imenu Vahtije koji je služio tokom vladavine kralja Neferirkare za vreme Pete dinastije. Naučnici su naveli da grobnica takođe sadrže posmrtne ostatke majke, žene i drugih rođaka velikog sveštenika.

Peta dinastija vladala je Egiptom od oko 2.500 do 2.350 p. n. e. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala