Beloruska i bugarska crkva ne priznaju odluke „sabora“ i „novu crkvu“ u Ukrajini

© Sputnik / M. Юrčenko / Uđi u bazu fotografijaVernici Ukrajinske pravoslavne crkve
Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruska pravoslavna crkva smatra da je „nova crkva“ u Ukrajini raskolnička, a kontakti s njenim predstavnicima mogući su samo na građanskom nivou, saopštio je u subotu predstavnik BPC, protojerej Sergij Lepin.

„Ta crkva je za nas, s formalne tačke gledišta, raskolnička. O kakvim kontaktima s njom može biti reči?“, rekao je Lepin.

Ujediniteljski sabor u Ukrajini - Sputnik Srbija
Izabran poglavar nekanonske crkve u Ukrajini

Predstavnik Bugarske pravoslavne crkve, mitropolit vidinski Danil (Nikolov) takođe je izjavio da je „ujediniteljski sabor“ koji je u subotu održan u Kijevu i nakon kog je objavljeno da se formira „Ukrajinska autokefalna crkva“ — nekanonski. 

„Sabor u Ukrajini je nekanonski. Kakav može da bude rezultat sabora koji je sazvan protivno kanonskom poretku i u kojem učestvuju lica koja se nalaze izvan Crkve“, izjavio je mitropolit Danil u intervjuu koji je objavljen na zvaničnom sajtu Bugarske pravoslavne crkve.

Prema njegovim rečima, „sabor“ je samo dodatno produbio podele među vernicima u Ukrajini.

Ukrajinske vlasti očekuju da će početkom januara od Carigradske patrijaršije dobiti priznanje o autokefalnosti. U Kijevu je danas održan „ujediniteljski sabor“ na kom je izabran poglavar „nove crkve“ — mitropolit nekanonske crkvene strukture Epifanij Dumenko. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala