Rusija: Objašnjenja Japana zbog američkog PVO nezadovoljavajuća

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUVojnici SAD salutiraju ispred antiraketnog štita Egis Ašor
Vojnici SAD salutiraju ispred antiraketnog štita Egis Ašor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Objašnjenja koja Japan daje Rusiji zbog razmeštanja američkih PVO sistema na svojoj teritoriji nisu zadovoljavajuća, problem je u tome što takve akcije samo pogoršavaju situaciju regionalne bezbednosti, izjavio je direktor Odeljenja Ministarstva inostranih poslova Rusije za kontrolu naoružanja Vladimir Jermakov.
Antiraketni štit Egis Ašor u vojnoj bazi u Deveselu, Rumunija - Sputnik Srbija
Japan: Sistemi „Egis ašor“ neće biti pretnja za Rusiju

Sve je veća umešanost Japana u destabilizujuće planove kada je reč o formiranju novih PVO sistema američke vojske koji se postavljaju u blizini ruske teritorije, istakao je Jermakov.

„Objašnjenja koja Japan daje nas ne zadovoljavaju, jer ovde nije reč o jačanju odbrane te zemlje, već je reč o jednostranom i nekontrolisanom jačanju američkog protivraketnog potencijala“, ukazao je on.

Prema Jermakovljevim rečima, lokacije gde su ti sistemi postavljeni govore samo jedno — oni su usmereni protiv Rusije i Kine, a zabrinjava i činjenica da je Japan dozvolio da se na tim sistemima ugrade i vertikalne lansirne stanice, što omogućava da se sa njih ispaljuju rakete tipa „tomahavk“.

„Umešanost Tokija u američke strateške strateške igre je opasno za njegovu nacionalnu bezbednost“, zaključio je Jermakov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala