Hoće li Evropa ići u Sibir po drva

© Sputnik / Mark Redikin / Uđi u bazu fotografijaReka Lena u Sibiru
Reka Lena u Sibiru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da evropski parlamentarci koji su usvojili rezoluciju protiv gasovoda „Severni tok 2“ ili računaju na globalno zagrevanje ili nameravaju da pređu na drva.
Državna duma Rusije - Sputnik Srbija
Prvi komentar Rusije na rezoluciju Evropskog parlamenta protiv „Severnog toka 2“

„U određenim državama se zatvaraju nuklearne centrale, dok se čuju pozivi za prekid korišćenja ruskog gasa. Preći će na drva? Za drva je već poznato gde treba ići“, rekla je Zaharova.

„Biti protiv energetske saradnje, njegove diversifikacije, jednostavno je ludost za Evropu, kojoj su potrebni energenti. Ako evropski parlamentarci očekuju globalno zagrevanje — to je dobra perspektiva, pitanje je samo u rokovima“, nastavila je Zaharova.

Prema njenim rečima, nije prvi put da se Rusija „suočava sa blokadom mirnih, korisnih, perspektivnih energetskih projekata od strane političara“.

„Mnogi od njih koji se predstavljaju kao zastupnici običnih ljudi žive na račun lobističkih grupa, a nekad i neposredno od specijalnih struktura“, dodala je ona.

„Čije interese predstavljaju ti ljudi? Ako oni govore da štite interese građana, to je laž. Građanima je potrebno grejanje, i to za optimalan novac“, zaključila je ona.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je još 2010. godine, obraćajući se učesnicima Ekonomskog foruma u Berlinu, izjavio da, ako neće ruski gas — mogu da se greju na drva. Ali i za njih treba ići u Sibir.

Evropski parlament je sinoć podržao zatvaranje projekta „Severni tok 2“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala