Tereza Mej ima podršku skoro 200 poslanika

© Matt DunhamTereza Mej
Tereza Mej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska premijerka Tereza Mej osigurala je podršku skoro 200 konzervativnih poslanika na osnovu njihovih izjava u medijima i na društvenim mrežama.

To bi moglo da bude dovoljno za pobedu na današnjem glasanju, kada Konzervativna partija bude odlučivala o njoj kao stranačkom lideru, prenosi Rojters.

Terezi Mej je potrebna prosta većina kako bi se zadržala na čelu partije, to jest 159 od 317 glasova konzervativaca.

 

Ljudi u pabu gledaju britansku premijerku Terezu Mej u parlamentu, na TV ekranu, kroz prozor ilustrovan liderkom Unionista Severne Irske Arlen Foster kao Deda Mrazom i Mejove kao božićnim elfom. Lisburn, Severna Irska, 10. decembar 2018. - Sputnik Srbija
London na raskrsnici: Terezu Mej spasava samo invazija vanzemaljaca

Prema britanskim političkim analitičarima, moguće je da će neki od poslanika koji su javno dali podršku Terezi Mej, na glasanju uskratiti poverenje premijerki, prenosi agencija.

Neću raspisati vanredne izbore

Mejova je rekla danas na sastanku poslanika vladajuće Konzervativne partije da neće raspisati vanredne izbore pre narednih izbora, koji su zakazani za 2022. godinu, javlja Rojters pozivajući se na Aleka Šelbruka, jednog od poslanika koji su prisustvovali sastanku.

Obraćajući se novinarima, Šelbruk je dodao i da je Mejova rekla da ne namerava da predvodi Konzervativnu partiju na izborima 2022. godine, prenosi Rojters. Mejova se obratila konzervativnim poslanicima uoči glasanja o nepoverenju u njeno rukovodstvo.

Britanska premijerka pozdravljena je treskanjem u sto kada je ušla u Donji dom Parlamenta, što obično predstavlja znak odobrenja. Međutim, napominje AP, Mejova se suočava sa teškom publikom, među kojoj su i njeni rivali, poput bivšeg šefa diplomatije Borisa Džonsona i bivšeg ministra za „bregzit“ Dejvida Dejvisa.

Džonson i Dejvis spadaju u kritičare dogovora o „bregzitu“ koji je Mejova postigla sa EU.

Tajno glasanje o poverenju Mejove biće održano večeras, a premijerki je potrebna prosta većina — 158 od 315 glasova — kako bi ostala na svojoj poziciji, preneo je Tanjug.

Britanska premijerka poručila je ranije danas da će eventualni novi lider morati da produži rok za izlazak Britanije iz Evropske unije, a možda i da obustavi ceo proces „bregzita“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala