„Ovo nije Evropa“! Skrivena poruka američkih zastava koje su okupirale Prištinu

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zastave SAD u Prištini pokazuju da je evropska politika na Kosovu propala, a izražava se zahvalnost za oklopna vozila koja su stigla uoči formiranja vojske. I to nije sve.

Na glavnom trgu, ali i mnogim centralnim ulicama u Prištini od srede ujutru su istaknute američke zastave u znak zahvalnosti glavnom savezniku u formiranju vojske, prenose prištinski elektronski mediji. 

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vreme je da se preorijentišemo na fabrike, Ameriku ne možemo da pobedimo

Zastave SAD istaknute su 48 sati pre nego što će u kosovskoj Skupštini u petak biti održana finalna rasprava za usvajanje tri nacrta zakona kojima se definiše postojanje kosovskih oružanih snaga.

Zastava zemlje koja je podržala njeno osnivanje je deo folklora kosovskih Albanaca. Dakle, ne vijore se kosovske, već zastave SAD, koja je stavljena u rang sa svealbanskom zastavom sa orlom, kaže književnik iz Gračanice Živojin Rakočević.

On naglašava da ovako dolazimo do jasne poruke ovog simboličnog poteza, a to je — ko je zapravo glavni na Kosovu i Metohiji. Tako je poslata poruka da tu ne stanuju Evropljani.

„Propala je evropska politika koja je ovih nedelja probala da pronađe svoj identitet i da kaže kosovskom vođstvu i Albancima da bi trebalo da primene neke evropske norme. Ovo je i zahvalnost za ona oklopna vozila koja su nedavno stigla iz SAD, što se kompletno uklapa u američku ikonografiju. Ne smemo nikada da zaboravimo da je Hilari Klinton izjavila kako je Kosovo lična stvar njene porodice i kako jednostavno ne može da se razlikuje od bilo koje američke zone uticaja ili neke vrste teritorija“, smatra naš sagovornik.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da Vašington javno ne podržava formiranje vojske Kosova, Rakočević odgovara da je to jedna vrsta šizofrene politike, koja treba da dovede do toga da se evropski NATO saveznici pomire sa činjenicom da će se ta vojska oformiti, u protivnom, zašto bi im slali oklopne transportere.

„I vojska i transporteri treba da umire stanovništvo, ali i moćne komandante OVK koji rukovode, zbog Haga i haškog procesa. Sve je to neka vrsta predstave i trgovine, u kojoj sa jedne strane treba u narednom periodu da budu isporučeni niži komandanti, a da se sa druge strane dobiju oklopna borbena vozila i vojska“, naglašava Rakočević. 

Vojska Srbije - Sputnik Srbija
Srbija pokazala „crvenu liniju“ — najgori scenario može da pokrene samo Amerika (video)

On ocenjuje da je to prijateljski dogovor, koji za cilj ima da se dovrši proces kosovskog projekta, koji bi na kraju imao sve atribute samostalnosti. „U osnovi je to ljuštura bez sadržaja u kojoj vladaju korupcija i kriminal, u kojoj vladaju najgori. To je ta logika u kojoj nije važno da li ima demokratije i ljudskih prava, nije važno da li kršite evropske vrednosti, važno je da ispunjavate naloge i da neprestano pokazujete lojalnost“, dodaje književnik sa KiM.

Jedna od zapadnih vrednosti koje prištinski zvaničnici ignorišu jeste i Sud za zločine OVK. S obzirom na činjenicu da je danas visoki oficir bivše OVK Remzi Šalja rekao da je dobio poziv, ali da se neće pojaviti pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu, postavlja se pitanje šta Srbi uopšte mogu da očekuju od te institucije? Rakočević kaže da ne treba da očekujemo mnogo, zato što sa jedne strane SAD daju oružje komandantima OVK, a onda od njih traže da svoje niže oficire pošalju u Hag.

Dodaje da će praviti predstavu i pružati veliki otpor prema sudu dok njihovi mentori ne budu zaključili da je ipak važno da se nađu pred licem pravde.

„Ne daj Bože, kada bi se dogodilo da recimo Haradinaj, Tači ili Limaj završe pred tim sudom, onda bi KiM otišli u pakao, došlo bi do katastrofe, jer oni kontrolišu taj prostor. Nemiri i predstave koje će uslediti, kao i odbijanje da pošalju svoje saborce Hagu, zapravo će poslužiti kao probni balon da se vidi kolika je njihova moć i koliko je teško isporučiti one koji su ovom prostoru doneli toliko zla i potpunu anarhiju. Istovremeno, Tačiju, Limaju i Haradinaju omogućiće bezgraničnu vlast i kontrolu Albanaca“, kaže Rakočević.

On smatra da su prištinski lideri prevashodno božja kazna za Albance, a da su Srbi na KiM kolateralna šteta kojoj će se sve okretati onoliko, koliko im to bude bilo potrebno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala