Putin o slučaju „Butina“: Šta li će joj još nakarikati?

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin predsedava Savetom za razvoj građanskog društva i ljudska prava
Predsednik Rusije Vladimir Putin predsedava Savetom za razvoj građanskog društva i ljudska prava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se ne slaže sa predlogom o liberalizaciji kazni za strane državljane. On smatra da to ne bi bilo pravedno prema Rusima.

Direktor Saveta za ljudska prava Rusije Mihail Fedotov ranije je predložio da se u Rusiji uvede nova vrsta kazne za strance: proterivanje za manje ili srednje zločine sa zabranom ulaska već nekoliko godina.

„Što se tiče liberalizacije kazni za strane državljane, umesto kaznene mere ili umesto lišavanja slobode i novčanih kazni, poslati ih u domovinu — ne slažem se. Vidite, stavićemo građane Rusije i strance u različiti položaj. Za jedno te isto delo ruski državljanin može da se nađe iza rešetaka, a stranac će jednostavno otići kući. Kakva je to kazna za njega“, rekao je Putin na zasedanju Saveta.

Jedan od pritvorenih mornara sa ukrajinskih ratnih brodova, kapetan 3. klase Vladimir Lesovoj u sudu u Simferopolju - Sputnik Srbija
Svim ukrajinskim mornarima određen pritvor

On je podsetio da sa većinom zemalja Zajednice Nezavisnih Država Rusija nema vizni režim.

„Pošaljemo kući, on sedne u avion na aerodromu i odleti u drugi grad Rusije. Izađe i ode u šetnju. I to je sve, kazna je gotova“, dodao je ruski predsednik.

Komentarišući državljanku Rusije Mariju Butinu, koja je uhapšena u Sjedinjenim Američkim Državama, Putin je rekao da njoj preti kazna zatvora od 15 godina i dodao da je pitao sve direktore obaveštajnih službi, ali oni o njoj ništa ne znaju.

Ruska aktivistkinja Marija Butina uhapšena u Vašingtonu za špijunažu - Sputnik Srbija
Butina: Diskriminacija i neadekvatna medicinska pomoć

„Ova nesrećna devojka sedi (u zatvoru)… preti joj kazna od 15 godina zatvora za šta? Kada sam čuo da se oko nje nešto događa, imali smo javni događaj i na početku sam pitao sve direktore naših obaveštajnih službi ko je ona? Niko ništa ne zna o njoj, jedini ko nešto o njoj zna je u Savetu Federacije, ona je radila za nekog zamenika i to je sve. I za to može da dobije 15 godina. Šta li će joj još nakarikati za tih 15 godina“, rekao je Putin na sastanku Saveta.

Marija Butina uhapšena je u julu u SAD. Ona je optužena za zaveru sa ciljem da radi kao agent strane vlade bez registracije u Ministarstvu pravde SAD, kao i direktno za rad kao strani agent. Advokat Ruskinje tvrdi da ona nije učinila ništa nezakonito i da se njene veze u Sjedinjenim Američkim Državama u potpunosti objašnjavaju studijama na lokalnom univerzitetu na fakultetu za međunarodne odnose. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala