Učestali pozivi iz Haga pripadnicima terorističke OVK

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici OVK
Pripadnici OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Širi se spisak bivših funkcionera i pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koji su od Specijalnog suda za ratne zločine počinjeni na teritoriji Kosova tokom poslednjeg rata i posle njega, a koji će se uskoro naći u Hagu.

Na tom spisku su Nazif Mehmeti, poznat kao komandant Dini i Semi Luštaku, potvrdili su danas njihovi advokati.

Televizija T7 javila je ranije danas da je šef vojnog suda tzv. OVK Sokolj Dobruna (79) potvrdio da je dobio poziv da se sutra pojavi u Specijalnom sudu za ratne zločine u Hagu. On je rekao da ne zna u kom je svojstvu pozvan da se pojavi pred sudom, te da OVK nije počinila nikakav zločin, ali da će on sarađivati sa sudom.

Pristalice i podržavaoci OVK-a - Sputnik Srbija
Kad progovori „komandant Remi“: Od čega mogu da strepe Tači i Čeku

Da je poziv dobio Mehmeti, poznatiji kao komandant Dini, potvrdio je njegov advokat Tahiri Recaj, koji nije rekao u kom svojstvu je njegov branjenik pozvan od Specijalog suda.

Recaj kaže da je njegov klijent pozvan da se javi 22. januara, 23. i 24. januara, ne otkrivajući detalje iz poziva, odnosno da li je Mehmeti pozvan kao svedok ili optuženi, kao ni gde će biti saslušan.

Rekao je da će tim povodom pisatu Upravnom sudu i zatražiti pojašnjenje, pošto je ovlašćen da Mehmetija zastupa u ovom slučaju. Mehmeti je, inače, bio deo grupe Lap i suđeno mu je 2013. godine u Prištini za ratne zločine.

Osim njega, za ratne zločine je tada suđeno i Rrustemu Mustafa Remi i Latifu Gashiju.

Jedan od pozvanih od Specijalnog suda je i lider Srbice (Skenderaja) i bivši komandant tzv. OVK Sami Luštaku, preneo je Zeri info. Njegov advokat Arianit Koči je rekao da je njegov branjenik pozvan da se pred ovim sudom pojavi 14. januara 2019. Koči je rekao da je reč o pozivu za saslušanje.

„Uz ovlašćenje mog klijenta Samija Luštakua, obaveštavam vas da je on dobio poziv da se pojavi 14. januara 2019. u Specijalnom sudu u Hagu“, rekao je Koči, preneo je Tanjug.

On je rekao da je njegov klijent spreman da se izjasni o svim okolnostima iz istrage i da će u Hag otići dobrovoljno.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala