Putin i Merkelova razgovarali o incidentu u Kerčkom moreuzu

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel
Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o incidentu u Kerčkom moreuzu, izražen je zajednički interes za sprečavanje eskalacije napetosti, a takođe je dotaknuta tema Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i situacija u Siriji, saopštila je pres-služba Kremlja.

U saopštenju se navodi da je razgovor održan na inicijativu Nemačke.

„Nastavljena je rasprava o situaciji koja je nastala nakon što su ukrajinski ratni brodovi 25. novembra nezakonito prešli državnu granicu Rusije. Izraženo je zajedničko interesovanje za sprečavanje eskalacije napetosti na području Azovskog i Crnog mora i za rešavanje problema koje su posledica provokativnih akcija ukrajinskih vlasti“, ističe se u saopštenju.

Osim toga, razgovaralo se i o sirijskoj krizi, primećena je prioritetnost zadataka za promovisanje međusirijskog dijaloga i formiranje Ustavnog odbora.

„Lideri su takođe razmenili stavove o situaciji u oblasti strateške bezbednosti u vezi sa namerama američke administracije da se povuče iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Dogovoren je nastavak kontakata na različitim nivoima“, saopštila je pres-služba.

Predsednik Rusije i nemačka kancelarka razgovarali su i o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine nakon 2019, dodaje se u saopštenju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala