Priština u strahu: Ko sledeći ide u Hag?

© AP Photo / Ramush Haradinaj, Pristalice Ramuša Haradinaja sa zastavama SAD i Albanije i OVK - arhivska fotografija
Pristalice Ramuša Haradinaja sa zastavama SAD i Albanije i OVK - arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poziv bivšem komandantu OVK Rustemu Mustafi da se pojavi pred Specijalnim tužilaštvom za zločine OVK u Hagu deo je procesa čiji je cilj da se javnost pripremi za buduća hapšenja uticajnih političkih i vojnih ličnosti na Kosovu, piše prištinski list „Zeri“.
Ulaz u Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu - Sputnik Srbija
Advokat potvrdio: Rustemi Mustafa pred sudom u Hagu 14. januara

List citira analitičare koji kažu da bi aktiviranje Specijalnog veća moglo da ima posledice i po vladajuću koaliciju. 

Advokat Rustema Mustafe rekao je u kratkoj izjavi da će njegov klijent biti ispitan 14. januara, ali nije rekao u kom svojstvu.

List „Zeri“ navodi da je kontaktirao kancelariju specijalnog tužioca, ali da nije dobio ni potvrdu ni demanti te informacije.

„Upoznat sam s medijskim navodima na Kosovu. Takođe i s postom koji je Mustafin advokat objavio na Fejsbuku. Međutim, Kancelarija specijalnog tužioca ne komentariše status istraga, vreme podizanja mogućih optužnica ni buduće aktivnosti“, rekao je Kris Benet iz kancelarije Specijalnog tužilaštva. 

Mediji su ranije preneli da je Rustem Mustafa prvi koga je Specijalni sud za zločine OVK pozvao, da je poznat kao komandant Remi iz zone Lapa, te da je nakon završetka sukoba bio poslanik DPK u kosovskom parlamentu, prenosi Tanjug.

Specijalni sud za Kosovo je formiran 2015. glasovima poslanika kosovske skupštine, a njegova je misija da istražuje navode iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima za koje se navodi da su počinjeni u periodu 1998—2000. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala